Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Surse: americanii ce exploatează gaze din Marea Neagră, buni de plată

Tax return form  - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unor surse apropiate situației, Black Sea Olil and Gas – BSOG – compania controlată de gigantul american Carlyle, riscă să plătească în 2023 o amendă consistentă. Aceasta este calculată drept procent din cifra de afaceri a anului trecut.
CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Situație neplăcută pentru Black Sea Oil and Gas (BSOG), compania controlată de gigantul american Carlyle, care anul trecut a început extracția primelor gaze noi din Marea Neagră.
Și aceasta pentru că riscă să plătească în acest an o amendă consistentă, calculată drept procent din cifra de afaceri a anului trecut, potrivit unor surse apropiate situației.
Motivul pentru care BSOG ar putea plăti amendă pe cifra de afaceri este acela că, în accepțiunea autorităților de la București, ar trebui ca o parte din noua producție de gaze să fie vândută pe piața românească la preț plafonat, de 150 de lei/MWh, pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică, dar compania nu pune la dispoziție volume la acest preț.
BSOG are semnat de mai multă vreme un contract de vânzare a gazelor extrase din Marea Neagră către Engie.
Acest lucru s-a făcut înainte de debutul producției, pentru toată cantitatea extrasă.
Scholz - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Internațional
Scholz a spus că încă nu a sosit timpul garanțiilor de securitate pentru Ucraina
De aceea, în accepțiunea companiei, nu trebuie să vândă gaze la preț reglementat, pentru că acea obligație se aplică doar pentru volumele disponibile, care nu au fost contractate anterior, scrie economica.net.
Autoritățile române spun, însă, că americanii nu au pus la dispoziție nici în 2022 și nici acum gaze la prețul reglementat, cum îi obligă legea.
”Dacă în continuare nu fac asta, vor primi amenadă. În 2022 nu au fost amendați pentru că în 2021 nu au avut activitate, dar acum pot fi amendați cu procent din cifra de afaceri pe 2022”, au declarat surse apropiate pentru Economica.
Autorităție considecă că BSOG ar trebui să pună la dispoziția furnizorilor gaze la preț de 150 de lei/MWh pentru că BSOG ar fi trebuit să respecte vechiul “gas release program (GRP)”, prin care trebuia să lase gaze disponibile, indiferent de contractul pe care îl are cu Engie. Practic, obligația de a vinde gaze la 150 de lei, reglementată prin OUG 27/2022, ar fi trebuit respectată pentru gazele care ar fi trebuit „ținute” prin GRP.
Amenda, dacă în final va fi dată, este cuprinsă între 1 și 5% din cifra de afaceri.
În 2022, BSOG și celelalte două firme partenere în proiectul Midia, care a adus anul trecut în România primele gaze noi din Marea Neagră, au fost amendate de ANRE, potrivit unei statistici cu sancțiunile făcută publică de Autoritate.
Astfel, BSOG, PetroVentures Resources și Gas Plus Dacia au primit, fiecare, o amendă de 3,4 milioane de lei anul trecut, potrivit statisticii ANRE.
copii - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Societate
Alarmant! Peste 11 mii de copii din țară, infectați cu viroză și gripă
Nu se știe exact care a fost motivul amenzii, întrucât ANRE nu a dat nici un fel de explicații în acest sens.
Cu toate acestea, potrivit unor surse apropiate situației, am aflat atunci că amenda a fost dată pentru că cele trei companii nu au livrat cantitățile de gaze la preț plafonat.
BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom
În 2018 BSOG a semnat cu Engie România un contract prin care Engie primește tot gazul extras.
Fluxul de știri
0