Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum explică ANRE creșterea prețurilor la carburanți în Republica Moldova

© Sputnik / Mihai Carauscarburanti
carburanti - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După o perioadă de peste o lună de scăderi, ANRE atestă o creștere a cotațiilor la bursele internaționale.
CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. După trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, care a rezultat cu o ieftinire pronunțată de peste 3 lei per litru la motorină, actualmente, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă o ușoară majorare a valorii cotațiilor Platts.
Prin urmare, ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează exclusiv creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.
Astfel, în intervalul ultimelor două săptămâni, care este utilizat de către ANRE în calculul prețurilor, creșterea cotațiilor Platts este de 73 $/tona în cazul motorinei și de 46 $/tona în cazul benzinei, tendință care se menține și în continuare.
Totodată, și cotația țițeiului Brent, a ajuns în ultimele zile la peste 85 $/baril, în timp ce la începutul lunii februarie erau înregistrate cotații sub 79 $/baril.
În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 07.03.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
24,70 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+10 bani);
22,26 lei/litru - pentru motorina standard (+15 bani).
ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.
Protest în fața CC - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Politică
Protest în fața Curții Constituționale: BCS, împotriva sintagmei „limba română”
Fluxul de știri
0