Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protest în fața Curții Constituționale: BCS, împotriva sintagmei „limba română”

© Sputnik / Rodion ProcaProtest în fața CC
Protest în fața CC - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Abonare
Reprezentanții Partidului Socialiștilor și cel al Comuniștilor au protestat împotriva schimbării în toate actele legislative și în Legea Supremă a țării a sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română”.
CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Mai mulți simpatizanți, membri și deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat astăzi în fața Curții Constituționale împotriva introducerii sintagmei „limba română” în legislația națională.
La protest a fost și Vladimir Voronin care a declarat că schimbarea denumirii limbii în Constituție trebuia să fie decise la un referendum național.
“Cei care încalcă astăzi prevederile constituție vor fi trași la răspundere”, a spus Voronin.
Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că schimbarea limbii în Constituție, dar și în alte acte, se face prin referendum și nu prin aprobarea unei legi organice.
„Ei încearcă să ne bage pe gât altceva decât ce este scris în Constituție. Astăzi, ei încearcă să ne schimbe nouă limba vorbită de buneii și străbuneii noștri, să ne spună că ei cunosc mai bine și că pe plan internațional nu există limbă moldovenească. Vom fi aici la Curte pentru a apăra limba moldovenească. Un non-sens juridic care s-a produs săptămâna trecută”, a declarat deputat BCS, Vasile Bolea.
Socialistul a anunțat că, după ce partidul de guvernare, va vota în lectură finală înlocuirea limbii moldovenești cu limba română, BCS va contesta legea la Curtea Constituțională.
Fluxul de știri
0