Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

România, în fața unor grave probleme demografice?

© Sputnik / Mihai CarausParcul Cișmigiu București
Parcul Cișmigiu București - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2023
Abonare
Apocalipsa demografică din România va lovi prima dată sistemul de pensii, constată sociologii, care atrag atenția că prăbușirea demografică a României de după 1990 va fi dublată de pensionarea generației ”decrețeilor”.
CHIȘINĂU, 5 mar - Sputnik, Bogdan Duca. În anii ce vor urma va începe pensionarea așa-numiților „decreței”, generațiile născute după decretul lui Ceaușescu de limitare strictă a avoturilor. În perioada 1967-1989 România a cunoscut o explozie demografică care a dus populația țării la 23 de milioane de locuitori.
Acum, populația României a crescut sub 20 de milioane de locuitori, iar numărul pensionarilor, urmând ciclicitatea demografică, va exploda după 2025.
Dacă acum, în România avem 1,4 pensionari la o persoană activă, cele mai negre prognoze vorbesc de un raport de 4 pensionari la o persoană activă, atrage atenția sociologul Gelu Duminică, pentru ”Libertatea”. De asemenea, noile generații de pensionari vin cu pensii apropiate de standardele generației lor, mult mai ridicate decât pensiile generațiilor precedente, deci cu o presiune bugetară mai mare.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Editoriale
Fantoma foamei: Cum plătește Europa pentru sancțiunile antirusești
Fluxul de știri
0