Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Refugiații din Ucraina pot obține protecție temporară în RM pentru un an

© Sputnik / Mihai CarausRefugiați din Ucraina
Refugiați din Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din 1 martie curent, persoanele refugiate din cauza conflictului armat din Ucraina pot primi protecție temporară în Republica Moldova pentru o perioadă de un an.
CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. Beneficiarii de protecție temporară au acces la măsuri și servicii de asistență socială, finanțate de organizații internaționale și, de asemenea, beneficiază de mai multe drepturi, printre care accesul la studii și educație, încadrarea în câmpul muncii fără necesitatea de a obține permisul de ședere provizorie în scop de muncă, accesul la asistență medicală primară și de urgență și de alte servicii, anunță serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Accesul la măsurile de asistență socială, potrivit unui comunicat oficial al MMPS, finanțate de organizații internaționale, este asigurat în baza procedurilor și condițiilor stabilite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, iar protecția socială a copiilor și a familiilor cu copii este garantată prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.
Instituția mai anunță că angajarea beneficiarului de protecție temporară este posibilă în baza contractului individual de muncă, însă angajatorul este obligat să anunțe Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă despre faptul angajării acestuia în decurs de maximum 5 zile de la data încheierii contractului.
Pentru a solicita dreptul la protecției temporară, persoanele refugiate sunt îndemnate să depună o cerere la Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne.
MMPS precizează că anterior acest drept este acordat pentru un an, ulterior această perioadă fiind prelungită până la maximum doi ani.
Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2023
Internațional
Kovesi a fost în vizită în Ucraina
Fluxul de știri
0