Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China anunță creștere economică și stabilitate în următorul an

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaProducere, tehnologii, investiții
Producere, tehnologii, investiții - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
China își propune o creștere economică și o politică alertă de investiții în anul 2023, a anunțat premierul Li Keqiang, în fața celor 3000 de deputați ai Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului, parlamentul chinez.
CHIȘINĂU, 5 mar - Sputnik, Bogdan Duca. China își propune o creștere economică de aproximativ 5% în 2023 cu un deficit de 3%, va aloca 4% din PIB pentru Educație, 7,2% pentru Apărare (peste 1,55 trilioane yuani, aproximativ 225 miliarde USD), va crea 12 milioane de locuri de muncă noi, cu o rată a șomajului urban de aproximativ 5,5% și va realiza o producție de cereale la peste 650 milioane tone (+50 milioane tone). Acestea au fost prognozele premierului chinez la deschiderea sesiunii legislativului celei mai mari puteri economice a lumii.
Li Keqiang a făcut și raportul de activitate al ultimului său mandat de premier. Acesta a subliniat că, în ultimii cinci ani China a parcurs o perioadă complexă, a depășit numeroase teste și a realizat evenimente majore în dezvoltarea economică și socială. În ciuda efectelor pandemiei, în 2021 China a depășit pragul PIB-ului de 100 de trilioane yuani, ajungând la 114 trilioane yuani (aproximativ 17,7 trilioane USD), pentru ca în 2022 să ajungă la peste 121 trilioane yuani (aproximativ 17,5 trilioane USD, la cursul zilei).
De asemenea, în cadrul raportului, premierul Li a arătat că economia chineză a demonstrat un potențial vast și un puternic impuls pentru continuarea creșterii, China reușind să mențină stabilitatea economică și socială, în condițiile în care sunt necesare eforturi pentru a pune în aplicare o politică monetară prudentă.
În cadrul raportului, premierul chinez a subliniat că autoritățile de la Beijing vor adopta măsuri ferme pentru a bloca eforturile care vizează independenț Taiwanului, avansând procesul de reunificare pașnică a țării.
De asemenea, Guvernul central va China va susține cu fermitate politica „o țară, două sisteme” și, implicit, va sprijini regiunile Hong Kong și Macao în procesul de dezvoltare economică lor și îmbunătățirea vieții oamenilor, pentru menținerea prosperității și stabilității pe termen lung.
Potrivit proiectului de buget pentru Apărare, în 2023 Guvernul Chinei va menține pentru al optulea an consecutiv o alocare de o singură cifră, 7,2% (față de 7,1% în 2022), autoritățile de la Beijing fiind dispuse să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a pune în aplicare Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Securitate Globală.
„Ne vom menține angajamentul în fața unei politici externe independente, de pace și dezvoltare pașnică, vom continua prietenia și cooperarea cu alte țări pe baza celor cinci principii ale coexistenței pașnice”, a arătat premierul Li Keqiang. Potrivit acestuia, China va rămâne fermă în urmărirea unei strategii de deschidere în beneficiul reciproc, „lucrând pentru a protejarea păcii mondiale, contribuind la dezvoltarea globală și menținerea ordinii internaționale”.
Alocarea bugetară asigurată pentru 2023 asigură eforturile Chinei pentru a răspunde nevoii de modernizare a apărării sale naționale, pentru protejarea suveranității naționale, integrității teritoriale și intereselor de dezvoltare, care se confruntă cu amenințări și instabilități externe.
Propunerea de buget pentru apărare, păstrează un ritm mediu de creștere anual de 6,6% în perioada 2020 -2022, asigurând parcursul de modernizarea militară și de răspuns la amenințările în creștere la adresa securității naționale și globale, dar și pentru promovarea diplomatică militară.
China își propune să realizeze modernizarea apărării naționale și a forțelor armate până în 2035, forțele armate chineze trebuind să capete valențe de clasă mondială, până la mijlocul Secolului XXI.
Congresul Partidului Comunist Chinez - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2023
Internațional
China se pregătește pentru un nou guvern
Fluxul de știri
0