Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lavrov avertizează Occidentul cu privire la conductele de gaze

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2023
Abonare
Moscova nu va mai avea încredere în ţările occidentale în calitate de clienți de energie, a spus ministrul rus de Externe.
CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik, Doina Crainic. Rusia nu mai percepe SUA și aliații săi ca parteneri comerciali de încredere și nu își va permite să depindă de ei, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferință în India.
„Nu ne vom mai baza pe niciun partener din Occident. Nu le vom permite să arunce în aer din nou conductele”, a spus Lavrov ca răspuns la o întrebare despre politica energetică rusească.
Lavrov s-a referit la sabotajul asupra conductelor Nord Stream, care conectează Rusia de Germania prin Marea Baltică. Acestea au fost grav deteriorate de explozii la sfârșitul lunii septembrie, un act cu privire la care Moscova susţine că este în avantajul semnificativ al SUA.
Washingtonul a criticat de mult timp aliații săi europeni pentru dependența lor de energia rusească ieftină. Producătorii americani de gaze naturale lichefiate au acaparat o mare parte din piața energetică europeană, după ce UE a decis să elimine treptat livrările rusești în contextul conflictului din Ucraina.
Jurnalistul de investigaţii din SUA Seymour Hersh, citând o sursă anonimă, a arătat, într-un raport publicat luna trecută, că sabotajul a fost o operațiune clandestină realizată de SUA şi Norvegia. Ambele ţări au respins acuzația.
Lavrov a spus că „Germania a fost umilită” de situație, inclusiv de reacția manifestată în Europa faţă de raportul lui Hersh. El a susținut că obiectivul a fost „reducerea Europei” la rolul de subordonat al SUA, de „reducere a avantajului competitiv al Europei” și „stricarea legăturii economice” dintre UE și Rusia. Moscova are alte piețe unde își poate oferi produsele, a adăugat ministrul, potrivit RT.
„Vom fi orientați către partenerii de încredere, partenerii credibili - India, China sunt cu siguranță printre aceştia”, a subliniat Lavrov.
Înaltul diplomat rus a vorbit la conferinţa Dialogul Raisina, o conferință importantă în India despre geopolitică și geoeconomie. El a reiterat afirmațiile Moscovei potrivit cărora conflictul din Ucraina a fost declanșat de politicile occidentale și a explicat că o rezolvare pașnică a ostilităților depinde de anularea de către Ucraina a propriei interdicții de a negocia cu Rusia.
Serebrean - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2023
Politică
Serebrian: Chișinău și Kiev nu au niciun plan de declanșare a unei operațiuni militare
Fluxul de știri
0