Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fitch Ratings: Marile economii occidentale se vor confrunta cu recesiune

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaBani, dolar, portmoneu
Bani, dolar, portmoneu - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2023
Abonare
Germania și Italia se vor confrunta cu o scădere economică până la sfârșitul anului, în ciuda măsurilor de ajutor, a prezis agenția de rating Fitch Ratings.
CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik, Doina Crainic. Germania și Italia vor aluneca în recesiune până la sfârșitul anului, pe măsură ce inflația continuă să crească, a precizat Fitch Ratings joi pentru Bloomberg.
Deși nu se aşteaptă la o criză „severă”, șeful Fitch, James McCormack, a spus că „recesiunea este semnificativă în sine”.
Inflația în Germania, cea mai mare economie a UE, s-a accelerat în februarie, crescând cu 9,3% pe an și 1% pe lună, potrivit ultimelor cifre de la Oficiul Federal de Statistică al Germaniei (DeStatis), relatează RT. Creșterea prețurilor la alimente și a energie a aplicat o lovitură majoră economiei țării, în ciuda măsurilor de ajutor adoptate de guvern.
Economia germană s-a redus cu 0,4% la nivel trimestrial în ultimele trei luni ale anului 2022. Contracția a fost mai mare decât scăderea estimată anterior a PIB-ului de 0,2%.
În Italia, a treia cea mai mare economie a UE, prețurile pentru consum au crescut cu 9,2% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind o scădere de la o creștere de 10% în ianuarie, au arătat joi datele preliminare ale agenției de statistică a țării ISTAT.
Puterea de cumpărare în țară s-a redus la un nivel mai mare de jumătate în ultimul an, potrivit unui raport al grupului de reflecţie Nomisma, care a menţionat că unul din șapte italieni s-a plâns că au câştigat mai puțin decât aveau nevoie pentru a face faţă. Un sfert dintre cei chestionați au spus că și-au cheltuit toți banii pe produse esențiale, în timp ce 26% din gospodăriile italiene au spus că se tem că nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor până la sfârșitul lunii.
De asemenea, SUA sunt în pericol de a intra într-o recesiune „modestă” până la sfârșitul anului, a declarat McCormack pentru Bloomberg, adăugând că „Marea Britanie este deja probabil acolo”.
Economistul a subliniat că guvernele din întreaga lume fac eforturi să facă faţă crizei costurilor de trai provocată de creșterea prețurilor la alimente și la energie după începutul conflictului din Ucraina. Până în prezent, nu există prea mult optimism cu privire la o redresare rapidă, iar costurile în creștere au creat instabilitate în economia globală.
Экономический форум в Давосе. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Economie
Forumul de la Davos dă verdictul: urmează o recesiune globală
Fluxul de știri
0