Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Forumul de la Davos dă verdictul: urmează o recesiune globală

© AP Photo / Markus SchreiberЭкономический форум в Давосе. Архивное фото
Экономический форум в Давосе. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2023
Abonare
Deja celebrul Forum de la Davos, aflat în sesiunea sa din anul 2023, a făcut publice rezultatele unei analize economice de tip sondaj, făcută în rândul economiștilor din mari instituții financiare. Verdictul acestora: recesiune.
BUCUREȘTI, 18 ian -Sputnik. În 2023 va fi recesiune globală, economia va continua să fie marcată de tensiuni geopolitice, iar băncile centrale americane (FED) și Banca Centrală Europeană (BCE) vor continua restricțiile monetare, potrivit Chief Economists Outlook, un sondaj al economiștilor șefi din cadrul marilor instituții financiare și marilor companii internaționale.
Sondajul este cel de-al 26-lea Annual Global Ceo Survey realizat de PricewaterhouseCoopers, fiind efectuat în rândul a 4.410 de directori executivi din 105 țări și dezvăluit luni la deschiderea Forumului de la Davos.
Două treimi, dublu față de septembrie anul trecut, consideră că o recesiune globală „extrem de posibilă”, numărul pesimiștilor dublându-se față de anul trecut.
Toți economiștii intervievați se așteaptă la o creștere slabă sau foarte slabă, în Europa, iar majoritatea zdrobitoare (91%) cred că aceeași situație va fi valabilă și în SUA. Opinii sunt însă împărțite cu privire la China, unde alegerea de a abandona politica „Zero Covid” va da un impuls puternic creșterii economice, dar cu repercusiuni asupra situației sanitare.
Așteptările directorilor generali globali sunt neclare: trei din patru sunt convinși că economia globală va fi negativă în următoarele 12 luni, în timp ce 40% se tem de impactul provocărilor următorului deceniu.
Fluxul de știri
0