Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA vrea bază militară în Delta Dunării? România tace

© Photo : Ministerul Afacerilor ExterneMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Abonare
SUA dorește o bază militară în Delta Dunării iar românii află despre intențiile ”partenerului strategic” prin intermediul scăpărilor din presă și nu prin informare corectă și transparentă din partea autorităților.
Presa românească a început să prezinte de câteva zile faptul că SUA dorește o bază militară în regiunea Deltei Dunării. Aceasta ar urma să fie dotată cu armament de ultima generație, inclusiv rachete nucleare, pentru a controla regiunea Transnistriei.
Pentru aceasta, americanii au nevoie de canalul Bîstroe, navigabil inclusiv pentru fregate militare.
"Un proiect de lege aflat în Senatul Statelor Unite trasează criteriile de care ar urma să țină cont administrația de la Washington în finalizarea și aplicarea viitoarei Strategii de dezvoltare și securitate a regiunii Mării Negre. Documentul intitulat Black Sea Security Act of 2022 a fost introdus în Senat vara trecută de senatori din ambele partide - Republican și Democrat - și a fost adoptat în decembrie de Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA”, a scris și jurnalistul Andrei Bădin pe platforma Flux24.
Delta este salvată deocamdată de Turcia, care nu este dispusă să ia în discuție renegocierea convenției de la Montreaux, din 1936, care limitează accesul în Marea Neagră al flotelor militare ce nu aparțin statelor riverane Mării Negre.
Într-o analiză publicată în octombrie de Iulia Joja, directorul programului pentru Marea Neagră al Middle East Institute, organizație cu sediul la Washington, împreună cu fostul ambasador al Georgiei în SUA, Batu Kutelia, cei doi pledează pentru găsirea unor soluții de eludare a cadrului strict al Convenției.
”Dacă Convenția de la Montreaux nu poate fi anulată sau modificată, o flotă NATO ar putea opera sub pavilion românesc”. Dar, adaugă autorii analizei, ar trebui, de fapt, ca Statele Unite să ia în considerare o a patra bază în care forțele sale să fie prezente, pe lângă cele de la Mihail Kogalniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.
"Americanii au, deci, un proiect depus în Congres pentru Marea Neagră cu o bază militară în Delta Dunării, care a și fost adoptat în decembrie anul trecut în Comisia de Politică Externă a Senatului american. A spus cineva românilor de acest plan? I-a întrebat cineva dacă vor o bază militară în Delta Dunării? Adică votează Congresul american un proiect militar care privește direct România și Delta Dunării care e o zonă protejată UNESCO? Nu Parlamentul României? De negocieri nu mai întrebăm. România nu negociază, România dă totul gratis.... Nici măcar Schengen nu am primit în această afacere care miroase foarte urât, dar care este de importanță strategică pentru America. Probabil Iohannis va mai primi o șapcă...", comentează Andrei Bădin.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Editoriale
De ce apărarea aeriană a Forțelor Terestre a fost subordonată Forțelor Aerospațiale Ruse
Fluxul de știri
0