Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus: e posibil ca prin porturile ucrainene să fi fost livrate materiale radioactive

© Sputnik / Вячеслав БобковPortul Odesa, imagine din arhiva foto
Portul Odesa, imagine din arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul rus al Afacerilor Externe: există probabilitatea ca porturile Odesa și Cernomorsk să fi fost folosite pentru livrarea de materiale radioactive.
CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Moscova se arată îngrijorată de probabilitatea ca prin porturile ucrainene Cernomorsk și Odesa să fi fost livrate substanțe radioactive în Ucraina. De asemenea, Moscova este îngrijorată de o posibilă provocare împotriva Transnistriei. Declarații în acest sens a făcut azi reprezentantul oficial al diplomației de la Moscova, Maria Zaharova.
Ea a subliniat că „nu poate decât să provoace îngrijorare faptul că în imediata apropiere a Transnistriei au loc astfel de evenimente, în jurul cărora regimul de la Kiev intensifică în mod deliberat tensiunea. De asemenea, nu trebuie să uităm că porturile amintite ale Ucrainei participă la „acordul privind cerealele”. Vrând-nevrând apare întrebarea, dacă nu cumva aceste porturi, dar și întregul coridor umanitar, sunt folosite în alte scopuri?”.
Reacția diplomației ruse vine după ce în unele surse media și rețele de socializare ucrainene au început să circule zvonuri despre livrări de materiale radioactive în porturile regiunii Odessa.
De asemenea ea a remarcat lipsa oricăror comentarii la această temă din partea Kievului oficial. Ea a declarat că „din câte se vede, regimul Zelensky pare a fi gata să folosească orice ocazie pentru a escalada conflictul și pentru a obține ajutor militar și financiar din partea Occidentului. Acestuia nu-i pasă că astfel de aventuri pot provoca urmări catastrofale și moartea în masă a oamenilor”.
Ministerul rus al Apărării a anunțat anterior că deține informații despre livrarea de containere cu substanțe radioactive către Ucraina. Autoritățile ruse au temeiuri să admită că înainte de începerea celei de-a 11-a sesiuni de urgență a Adunării Generale a ONU, Kievul ar pregăti o provocare pentru a acuza Moscova de încălcarea Convenției privind siguranța nucleară.
Totodată, MAE rus admite o provocare armată în Transnistria din partea batalioanelor Forțelor Armate ale Ucrainei și naționaliste ucrainene.
Autoritățile moldovenești nu au putut confirma această informație. Fostul președinte al țării Igor Dodon, la rândul său, a spus că orice acțiune a Kievului față de regiunea transnistreană va putea fi calificată drept agresiune împotriva Chișinăului.
Exercițiu militar privind comportamentul în cazul unui atac chimic sau nuclear - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Editoriale
SUA planifică eutanasierea chimică a Ucrainei
Fluxul de știri
0