Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O țară din UE cere o anchetă ONU cu privire la atacul terorist asupra Nord Stream

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaPeter Szijjarto
Peter Szijjarto - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Abonare
ONU ar trebui să ofere un cadru pentru investigarea cu privire la atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream, a spus ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik, Doina Crainic. Szijjarto a descris incidentul drept „scandalos” și a spus că Budapesta vrea efectuarea unei anchete.
„Este practic prima dată când o infrastructură critică europeană atât de importantă a fost atacată. [Atacul] ar trebui considerat un act de terorism”, a declarat diplomatul, potrivit RT.
Budapesta susţine efectuarea unei anchete „cuprinzătoare, profunde, structurate și detaliate” cu privire la ceea ce s-a întâmplat, a adăugat Szijjarto. Ungaria vrea să știe „cine a comis [atacul] și de ce”.
El a spus că ONU trebuie să aibă un rol în investigaţia cu privire la sabotaj, pentru că organizația nu a fost creată „ca o organizaţie a țărilor cu viziuni similare”, ci ca o „platformă pentru ca țările să discute între ele, chiar şi cele care se consideră inamice [între ele].”
„Cred că ONU trebuie să ofere un cadru pentru o astfel de investigație”, indiferent cine inițiază acest lucru, a adăugat Szijjarto.
Conductele de gaze naturale Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, au fost distruse la sfârșitul lunii septembrie de dispozitive explozive instalate de o parte necunoscută, despre care se presupune că este un stat național. Potrivit jurnalistului de investigații Seymour Hersh, operațiunea clandestină a fost condusă de SUA, cu asistența Norvegiei. Ambele ţări au negat orice implicare.
Înainte ca Hersh să-și publice concluziile la începutul acestei luni, Moscova a susținut că SUA au cel mai mult de câștigat din dezactivarea conductelor submarine, întrucât a încercat mult timp să oprească UE să cumpere energie rusească.
Producătorii americani de gaze naturale lichefiate mai scumpe au acaparat o cotă însemnată din piața europeană a energiei, de când Bruxelles-ul a declarat decuplarea de Rusia drept o prioritate, după ce conflictul din Ucraina a escaladat în ostilități deschise în urmă cu un an.
În interviu, Szijjarto a reiterat angajamentul țării sale de a se opune oricăror încercări de interzicere a cooperării cu Rusia în domeniul energiei nucleare și a pus la îndoială motivul pentru includerea de către UE pe lista neagră a jurnaliştilor ruşi.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Rusia
Lavrov: Rusia nu se mai află la mila elitei globale
Fluxul de știri
0