Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Rusia nu se mai află la mila elitei globale

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaLavrov
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Abonare
Liderii politici occidentali nu vor mai avea puterea de a dicta Rusiei termenii, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik, Doina Crainic. Vorbind cu șefii birourilor regionale ale ministerului, diplomatul a subliniat că Rusia își va stabili acum propriile nevoi de dezvoltare.
„Până de curând, acum câțiva ani, condițiile externe de care aveam nevoie pentru dezvoltare erau stabilite nu de noi, ci de o minoritate occidentală”, a spus Lavrov, citat de RT. El a adăugat că toate inițiativele de politică externă promovate de așa-numitul grup „miliardul de aur” au unicul scop de a face ca lumea să trăiască după regulile care permit elitelor occidentale să-și continue politicile coloniale și să trăiască în detrimentul altora.
„Prin urmare, nu ne vom mai baza pe altcineva când vine vorba de a ne crea condițiile externe pentru dezvoltarea de care avem nevoie”, a subliniat Lavrov, promițând, de asemenea, că Rusia nu va merge pe urmele Occidentului „egoist” și va lua în considerare interesele altor state independente.
Potrivit diplomatului, Moscova își propune să creeze condiții externe cât mai favorabile pentru dezvoltarea țării, dar a subliniat că aceste condiții trebuie să reflecte și „consensul tuturor statelor independente” și să respecte pe deplin principiile Cartei ONU, care au fost „încălcate în mod repetat de foștii noștri colegi occidentali”.
În timpul întâlnirii, Lavrov a mai menționat că numărul țărilor care doresc să se alăture blocului economic BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) și Organizației pentru Cooperare din Shanghai (SCO) a crescut la aproape două duzini până la sfârșitul anului 2022. Diplomatul a subliniat că țările care vor să se alăture alianțelor, cum sunt Egiptul, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Argentina, Mexic și mai multe ţări africane, „joaca un rol foarte important în regiunile lor”.
„Numai menţionarea acestor state arată deja eșecul încercărilor [Occidentului] de a ne izola țara”, a comentat Lavrov, adăugând că s-a întâmplat, de fapt, opusul, țările independente unindu-se acum cu alte state cu care împărtăşesc viziuni similare.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Editoriale
Britania se avântă în luptă împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0