Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul așteaptă unda verde pentru a începe exportul de mașini în Rusia

Saipa Shahin - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Abonare
Doi mari producători iranieni de automobile, Khodro și SAIPA, urmează să fie certificaţi în Rusia pentru viitoare livrări de mașini.
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. Doi mari producători iranieni de automobile, Khodro și SAIPA, urmează să fie certificaţi în Rusia pentru viitoare livrări de mașini, a declarat în această săptămână un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din Iran, Omid Ghalibaf.
El a dezvăluit că SAIPA a semnat un acord cu o companie din Belarus pentru furnizarea a 45.000 de mașini de model Shahin și Quick, adăugând că „aceste două modele vor fi livrate și pe piața rusească”.
Totuşi, Ghalibaf nu a specificat dacă producătorul auto va livra mașinile direct în Rusia sau prin Belarus, explicând că problema trebuie clarificată din cauza sancțiunilor occidentale. El a mai subliniat că nu există acorduri directe între producătorii iranieni de automobile și Rusia, dar a subliniat că negocierile cu Moscova sunt în desfăşurare și că mașinile așteaptă certificarea.
„Concernul [Khodro] a trimis unul dintre vehiculele sale în Rusia ca eșantion pentru certificare, după care va contacta companii private din Rusia pentru semnarea unui acord de furnizare”, a adăugat oficialul iranian, potrivit RT.
În noiembrie anul trecut, Moscova și Teheranul au semnat un memorandum de înțelegere pentru exporturile de mașini iraniene către Rusia, în valoare de 300 de milioane de dolari. De asemenea, cele două țări au luat în calcul şi posibilitatea producției comune de automobile.
Principalii producători de automobile din Orientul Mijlociu ţintesc piața rusească în urma exodului mărcilor europene, americane și japoneze. Khodro asamblează modele reînnoite ale mărcilor chinezești Haima și Dongfeng. Anul trecut, Iranul a lansat și producția limuzinelor Tara bazate pe modelul Peugeot 301, în timp ce urmează să fie produse alte modele noi care folosesc Peugeot și Citroen ca prototipuri, potrivit datelor companiilor.
Pescov - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Moldova și Rusia
Peskov despre Transnistria: Occidentul și regimul de la Kiev sunt capabili de provocări
Fluxul de știri
0