Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia se opune existenţei unei lumi unipolare

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaPutin
Putin - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moscova se străduiește să creeze o lume multipolară, în locul unei lumi centrate în jurul SUA, a spus președintele rus Vladimir Putin.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1 duminică, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Washingtonul încearcă să modeleze lumea exclusiv pentru a o face să se potrivească propriei agende.
Putin a spus că „statele satelit” ale Americii sunt conștiente de aceste intenții „egoiste”. Cu toate acestea, deocamdată, ei au ales să închidă ochii la acest lucru din cauza „a diferite motive legate în primul rând de dependența uriașă în sfera economică și a apărării”, a spus liderul rus, citat de RT.
De asemenea, unii dintre aliații Washingtonului văd confruntarea cu Rusia drept o cauză unificatoare, care eclipsează orice diferențe dintre ei și SUA, a adăugat Putin.
Drept exemplu, el s-a referit la eforturile guvernului american de a atrage afaceri europene pe pământul american, precum și la un acord cu privire la achiziţia de submarine încheiat vara trecută, acord care a determinat Canberra să renunțe brusc la un contract cu un producător francez în favoarea unui concurent american. Acel incident a fost umilitor pentru Paris, a spus președintele.
Putin a subliniat că Moscova „nu se poate și nu se va comporta în acest mod”.
„În cele din urmă, o astfel de poziție – lupta pentru existenţa unei lumi multipolare, pentru respectul față de fiecare pe arena internațională, pentru luarea în considerare a intereselor fiecăruia – nu am nici cea mai mică îndoială că va prevala”, a subliniat Putin.
Preşedintele a mai spus că elitele occidentale vor fi mulțumite și pregătite să „ne admită în așa-numita familie a națiunilor civilizate” doar dacă Rusia se va dezintegra în mai multe state independente. Într-un astfel de scenariu, Occidentul va „plasa [țările rezultate] sub controlul său”. El a adăugat că dezintegrarea Rusiei în astfel de circumstanțe ar însemna punerea în la îndoială a existenței poporului rus în forma sa actuală.
Comentând cu privire la decizia sa, la începutul acestei săptămâni, de a suspenda participarea Rusiei la Noul Tratat START – ultimul acord nuclear rămas între Moscova și Washington –, Putin a susținut că această măsură este necesară pentru a proteja securitatea Rusiei, precum și „stabilitatea strategică” a acesteia.
Președintele rus a spus că a optat pentru această acțiune având în vedere un NATO mai agresiv, care „și-a anunțat ca obiectiv principal” înfrângerea strategică a Rusiei.
Посетители на сожжении арт-объекта Четвертая стена в виде 19-метрового куба в Никола-Ленивце - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2023
Galerie foto
Mai mulți oameni s-au adunat în Parcul din Nikola-Lenivets pentru a sărbători Maslenița
Fluxul de știri
0