Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Flashmob la Parlament: Oamenii au protestat împotriva decizie de a indexa pensiile cu 15%

© Sputnik / OsmatescoFlashmob la Parlament
Flashmob la Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2023
Abonare
Sute de pensionari au protestat astăzi, la Parlament, față de indexarea pensiilor cu 14,1% în loc de peste 30%.
Chișinău, 23 feb – Sputnik. Mai mulți susținătorii ai Partidului Șor au protestat astăzi pașnic în fața Parlamentului. Aceștia au venit pentru a protesta împotriva decizie de a indexa pensiile doar cu 15%, în loc de peste 30%, conform ratei inflației de anul trecut.
Cei prezenți la flashmob au scandat „Cerem pensii mai mari pentru pensionari”, „Pensii mai mari pentru pensionari”, „Jos, Maia Sandu”, „Demisia!”, „PAS cu milioane, pensionarii mor de foame!”, „Rușine”.
„Regimul Maiei Sandu își bate joc de pensionari. Am muncit o viață întreagă și primim o pensie mizeră. Cerem indexarea pensiilor nu cu 14%, ci cu mult mai mult. Cerem și majorarea pensiilor. Nu avem din ce trăi și plăti facturile. Dacă Ilan Șor ar fi fost prim-ministru, pensionarii s-ar fi bucurat de mai mult respect și sprijin”, a menționat o pensionară.
„Echipa Partidului „ȘOR continuă să lupte pentru drepturile cetățenilor. Suntem obligați să le purtăm respect oamenilor care au contribuit la dezvoltarea statului nostru. Este nedreaptă atitudinea autorităților față de pensionari, care au fost abandonați și condamnați la sărăcie și foame. Acești oameni nu au bani ca să-și cumpere alimente și medicamente. Cerem indexarea pensiilor conform ratei anuale a inflației, iar apoi majorarea acestora. PAS și Maia Sandu au promis vremuri bune, dar au adus cele mai grele vremuri. Instituțiile statului, printre care Parlamentul și Președinția sunt nefuncționale”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.
Și consilierul din Consiliul Municipal Chișinău, Valerii Klimenko, a menționat că pensionarii sunt mințiți de actuala guvernare, care le ia banii din buzunare, prin politicile antisociale și antipopulare.

„Noi suntem poporul! Guvernarea PAS a promis majorarea pensiilor până la 2000 de lei pentru toți pensionarii, dar nu toți primesc această sumă. Compensarea facturilor, cu care se laudă guvernarea, este de ochii lumii, oamenii nu pot face față tarifelor exagerat de mari. Este regretabil că, de când protestăm, cei de la guvernare nu au binevoit vreodată să vină să discute cu oamenii. Pensionarii sunt în drept să aibă un trai decent”, a menționat vicepreședintele raionului Orhei, Marina Cravcenco.

„Guvernarea PAS a majorat salariile pentru miniștri, deputați și alți demnitari, dar de pensionari își bate joc. Jos Maia Sandu! Jos PAS”, a scandat consilierul din Consiliul municipal Chișinău, Serghei Burgudji.
În ianuarie, Partidul „ȘOR” a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a contestat indexarea pensiilor de două ori mai puțin decât nivelul inflației. Și asta după ce, la sfârșitul lui decembrie 2022, majoritatea parlamentară a PAS a adoptat un amendament la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, prin care s-a făcut derogare de la regula de bază potrivit căreia indexarea anuală se efectuează în baza ratei inflației și nivelului de creștere a prețurilor. Majoritatea parlamentară și Guvernul au decis însă că o asemenea indexare este prea mare, iar statul nu are bani. Din acest motiv, au diminuat indexarea mai mult de două ori, fapt ce contravine Legii privind sistemul public de pensii, dar și Constituției.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Politică
Partidul Șor, cu o sesizare la Curtea Constituțională privind indexarea pensiilor
Fluxul de știri
0