Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cinci moldoveni și câțiva cetățeni străini, cercetați pentru trădare de patrie și spionaj

© Sputnik / Miroslav RotariSIS СИБ
SIS СИБ - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2023
Abonare
Mai multe persoane sunt cercetate pentru trădare de patrie și spionaj, anunță SIS.
Chișinău, 23 feb – Sputnik. Cinci moldoveni, dar și câțiva cetățeni străini sunt cercetați pentru trădare de patrie și spionaj. Anunțul a fost făcut de Serviciul Informații și Securitate, care de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, investighează o rețea de agentură.
Potrivit SIS, cele cinci persoane – cetățeni ai Moldovei, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit, au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”, inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență.
Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova.
Conform sursei citate, acțiunile sunt investigate începând cu anul 2020, atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate, care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin.
Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Voronin, despre cazul Dodon, pașapoartele românești ale guvernării și trădare de patrie
Fluxul de știri
0