Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Statul român sancționează cultura rusă

© Sputnik / Mihai CarausCentrul rus de știință și cultură în România
Centrul rus de știință și cultură în România - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România a fost închis, prin decizia statului român, măsura fiind motivată de presupusele acțiuni de propagandă ale Centrului.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik, Bogdan Duca. MAE a informat pe ambasadorul Federației Ruse la București cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului, activ în spațiul public românesc de aproape 8 ani de zile.
Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.
„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată în comunicatul MAE.
Centrul pentru Cultură și Știință din România a fost inaugurat pe 15 mai 2015, în urma unui acord al statului român cu Federația Rusă. În urma acestui acord, la Moscova trebuia să se înființeze o reprezentanță a Institutului Cultural Român.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Internațional
Ministrul român de Externe vrea sancțiuni noi contra Rusiei, din cauza Moldovei
Fluxul de știri
0