Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană vrea ca banii cetățenilor europeni să se ducă pentru muniția Ucrainei

© Sputnik / Sergey Averin / Accesați arhiva multimediaIntervenția pompierilor, stingerea unui incendiu provocat de un atac al artileriei ucrainene
Intervenția pompierilor, stingerea unui incendiu provocat de un atac al artileriei ucrainene - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Europeană vrea să cheltuiască din bugetul blocului comunitar pentru a plăti în avans și a crește producția de armament și muniție, accelerând astfel livrările de arme destinate Ucrainei.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik, Bogdan Duca. Conform Financial Times, crește îngrijorarea în Comisia Europeană că UE este practic dezarmată de către Ucraina în contextul războiului și, cu toate acestea, Vestul să piardă războiul.
Conform surselor citate de Financial Times, Rusia trage 20 de mii de obuze de artilerie în Ucraina pe zi, ceea ce este echivalentul producției industriei de armament din UE într-o lună de zile.
Astfel propunere finală a Executivului comunitar ar urma să fie comunicată statelor membre înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din data de 7 martie, a dezvăluit un oficial european citat de Financial Times.
„Avem nevoie de o nouă injecţie pentru a pune în mişcare industria de apărare. Realitatea a depăşit sistemele actuale”, a apreciat oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Financial Times subliniază că planurile sunt elaborate cu sprijinul avocaţilor Comisiei având în vedere că tratatele europene interzic utilizarea fondurilor blocului comunitar în scopuri militare. Este posibil ca planurile să fie ajustate înainte de a fi date publicităţii având în vedere aspectele legale, au adăugat sursele.
Propunerea ar viza o repetare a iniţiativei Comisiei Europene de a asigura vaccinuri Covid-19 la începutul pandemiei. Atunci, Bruxelles-ul a făcut plăţi în avans către companiile farmaceutice pentru a se asigura că statele membre, care au acoperit costurile finale ale vaccinurilor, vor avea cantităţi suficiente.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara la finele săptămânii trecute că acorduri de achiziţie în avans „ar da industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producţie pentru a majora cantităţile pe care le poate livra”.
Oraș din Donbas după confruntările armate - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Internațional
Serviciile rusești de informaţii dezvăluie date despre livrările de arme către Ucraina
Fluxul de știri
0