Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Descoperire şocantă: Ucraina a început deja dragarea pe canalul Bîstroe

© Sputnik / В. Селезнев / Accesați arhiva multimediaCanal navigabil
Canal navigabil - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2023
Abonare
Antena 3 a descoperit că ucrainenii au început deja dragarea pe canalul Bîstroe, în ciuda tuturor avertismentelor internaționale, iar acest lucru va duce la distrugerea Deltei Dunării din România
BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. Intervenţia Ucrainei asupra canalului Bîstroe va avea urmări grave asupra canalului Sulina: ar putea deveni impropriu navigației, în condițiile în care este, în prezent, singurul canal al Dunării de navigație internațională.
Imaginile în posesia cărora a intrat Antena 3 arată traseul vaselor ucrainene începând cu decembrie anul trecut, iar o aplicație de tracking face dovada fiecărei mile parcurse de cele două drage.
Brațul Chilia are 116 km lungime. Dintre ei aproape 86 reprezintă graniță cu Ucraina. Legătura cu Marea Neagră se realizează prin brațul Bâstroe. Ucraina vrea să îl facă navigabil internațional și integrabil în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Și asta din 2004, fără legătură cu conflictul.
Potrivit documentelor trimise inclusiv părţii române, Ucraina vrea să ajungă la o adâncime de opt metri cu operațiunea de dragaj, dar pentru Delta Dunării consecințele pot fi dezastruoase!
Agumentele care au stat în favoarea României în negocierile internaționale sunt legate de riscul erodării puternice a malului drept pe brațul Chilia, urmat de pierderi de teritoriu, plus că şi canalul Sulina în timp ar putea deveni impropriu desfășurării navigaţiei.
În aceste condiții, informații alarmante au ajuns deja la instituțiile de resort: ucrainenii ar fi dragat deja până la peste şase metri la gura Bâstroe, iar volumul apei pe Chilia și Sulina ar atrage și el deja semne de alarmă. În aceste condiții, acțiunea statului român poate fi deja târzie.
Protest partid Șor - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2023
Politică
Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții acasă la activiștii Partidului Șor
Fluxul de știri
0