Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Serebrian: Chișinăul dorește o soluție exclusiv pașnică în conflictul transnistrean

© Sputnik / Rodion Proca / Accesați arhiva multimediaOleg Serebrian
Oleg Serebrian - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Oleg Serebrian
Abonare
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Vineri la Tiraspol are loc prima întâlnire a reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană. Reprezentantul Chișinăului, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a salutat prima întâlnire în acest format din anul curent, subliniind că pe agenda dialogului transnistrean s-au adunat multe probleme ce necesită a fi discutate și soluționate.
Potrivit lui Serebrian, anul trecut a fost deosebit de complicat, dar, din punctul de vedere al dialogului Chișinăului cu Tiraspolului, anul preced a fost reușit, poate cel mai reușit, deoarece „într-o situație regională foarte complicată și periculoasă ne-a reușit să păstrăm stabilitatea și pacea”.
„În pofida avertismentelor și temerilor politicienilor, analiștilor politici, militarilor, am păstrat stabilitatea pe ambele maluri ale Nistrului”, a remarcat vicepremierul moldovean, menționând că în mare parte e și meritul celor care participă la acest dialog.
În procesul de dialog dintre Chișinău și Tiraspol, a mai spus Serebrian, ne-a reușit să depășit câteva probleme foarte complicate de care a depins bunăstarea și chiar și viața a sute de mii de cetățeni ai noștri: este vorba despre problema gazului și a livrării electricității, fabricile și uzinele Transnistriei lucrează, au exportat și au importat mărfuri. S-a reușit, de asemene, depășirea câtorva probleme tehnice legate de școlile cu predare în limba română și problemele fermierilor.
„Cu părere de rău multe probleme rămân nerezolvate și majoritatea acestora nu va fi soluționată din păcate până când noi nu vom găsi o soluție politică pentru statutul Transnistriei. Cu toate acestea noi suntem axați pe continuarea dialogului chiar dacă de multe ori se va crea falsa impresie că tragem de timp, că procesul de negocieri nu ne oferă nimic. Vă asigur, Chișinăul este decis ferm să găsească rezolvare pentru toate problemele doar pe calea dialogului, fără vreun fel de presiune și mai ales fără amenințări militare.
Oleg Serebrian a exprimat mulțumire mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri și spus că speră că anul 2023 va fi nu mai puțin eficient în acest dialog, ci mai productiv decât anul 2022.
Vitali Ignatiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Politică
Legea cu privire la separatism periclitează dialogul Chișinăului cu Tiraspolul
Fluxul de știri
0