Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sancțiunile occidentale au împins petrolul rusesc pe noi piețe

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaTransportarea petrolului pe mare
Transportarea petrolului pe mare - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
China, India și Turcia au sporit importurile din Rusia, ceea ce a compensat parțial scăderea transporturilor de ţiţei brut rusesc către UE, a precizat IEA într-un raport.
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Luna trecută, exporturile de petrol rusesc au crescut până la un nivel record, în ciuda embargoului occidental asupra ţiţeiului brut rusesc transportat pe mare, impus în decembrie, a dezvăluit miercuri, într-un raport, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), potrivit RT.
Livrările de petrol din Rusia au crescut cu 300.000 de barili pe zi (bpd) în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 8,2 milioane bpd, ceea ce arată că exporturile produsului sunt constante, potrivit IEA.
De asemenea, nivelul transporturilor de produse petroliere a rămas neschimbat luna trecută și au totalizat 3,1 milioane bpd înaintea impunerii embargoului occidental asupra petrolului rafinat rusesc, embargo care a intrat în vigoare, împreună cu un plafon de preț, pe 5 februarie.
Exporturile de petrol rusesc către UE au scăzut cu două treimi faţă de nivelurile dinaintea izbucnirii conflictului, ajungând la 1,3 milioane bpd, a estimat AIE. Cu toate acestea, fluxurile de ţiţei brut rusesc către China au crescut cu 300.000 bpd, la 2,1 milioane bpd în ianuarie, fiind cel mai înalt nivel înregistrat, a mai precizat agenția.
Mecanismul plafonului de preț a determinat Rusia să redirecţioneze livrările, India și China devenind cumpărătorii principali ai ţiţeiului brut rusesc, a adăugat IEA.
„Moscova, deocamdată, şi-a redirecţionat cu succes livrările de ţiţei brut către Asia, iar plafonul de preț [impus de] G7 asupra ţiţeiului brut pare să contribuie la menținerea livrărilor [către această zonă]”, se arată în raport.
Șeful Diviziei de industrie și piețe petroliere de la IEA, Toril Bosoni, a declarat miercuri pentru CNBC că producția și exporturile de petrol rusesc s-au menținut „mult mai bine decât se aștepta”, în ultimele luni.
China, India și Turcia au crescut achizițiile, compensând parțial scăderea de 400.000 bpd a exporturilor de ţiţei brut rusesc către Europa în ianuarie, potrivit IEA. Totuşi, o parte din petrolul rusesc încă își croiește drum spre Europa prin conducta Druzhba, către Ungaria și Bulgaria, ambele ţări fiind scutite de embargoul introdus de UE.
Zăcământ de gaze, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2023
Internațional
Austria importă mai multe gaze din Rusia
Fluxul de știri
0