Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia solicită o investigaţie ONU cu privire la exploziile care au distrus Nord Stream

© Photo : Danish DefenceLocul scurgerii gazelor după atacul terorist asupra uneia dintre conductele Nord Stream
Locul scurgerii gazelor după atacul terorist asupra uneia dintre conductele Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Abonare
Comisia pentru relații internaționale din parlamentului rus a aprobat o moțiune prin care solicită Consiliului de Securitate al ONU o anchetă cu privire la exploziile care au distrus, anul trecut, Nord Stream.
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Comisia pentru relații internaționale din parlamentului rus a aprobat o moțiune prin care solicită Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete cu privire la exploziile care au distrus, în septembrie anul trecut, conductele Nord Stream din Marea Baltică, pentru care consideră că SUA este vinovată. Moțiunea a fost introdusă marți și se aşteaptă să fie aprobată de Duma de Stat la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit RT.
Propunerea descrie exploziile drept „un act de terorism internațional” și un „sabotaj monstruos”, solicitând ONU să tragă la răspundere atât pe cei care au dat ordinul, cât și pe cei care l-au dus la îndeplinire. Actul criminal a amenințat securitatea întregii Eurasii, potrivit documentului.
Administrația președintelui american Joe Biden „a dat ordinul ilegal și poartă întreaga responsabilitate pentru daunele în valoare de mai multe miliarde de dolari aduse infrastructurii Rusiei, Germaniei, Franței și Olandei”, mai precizează documentul. Textul menţionează că sabotajul asupra conductelor a provocat daune pe termen lung la adresa securității, economiei și mediului întregii regiuni.
Parlamentarii se referă la dezvăluirile de săptămâna trecută pe care le-a făcut cunoscutul jurnalist american de investigații Seymour Hersh, care a descris modul cum conductele au fost avariate într-o operațiune comună între SUA și Norvegia. Acțiunile americane necesită „o investigație internațională minuțioasă, pedepsirea celor responsabili și compensații pentru daunele cauzate”.
Comisia a solicitat introducerea propunerii pe ordinea de zi a sesiunii de joi a Dumei de Stat, unde poate fi supusă votului.
O serie de explozii au deteriorat grav ambele conducte Nord Stream, care au fost construite pe fundul Mării Baltice pentru a livra gaze naturale ruseşti către Germania și restul UE.
Exploziile s-au produs în apropierea insulei daneze Bornholm, într-o zonă în care Marina SUA și aliații săi din NATO au efectuat exerciţiile Baltops 22 cu câteva luni în urmă. Săptămâna trecută, Hersh a descris modul în care scafandrii americani au plantat explozibilii sub acoperirea exercițiului naval, spunând că încărcătura explozibilă a fost ulterior activată de către un avion norvegian de patrulare.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Internațional
Maria Zaharova: SUA mint cu privire la dezvăluirile despre Nord Stream
Fluxul de știri
0