Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CUB, cu simptome de fascism, sau cine se revoltă contra miniștrilor cu studii la Moscova

© Photo : sua.mfa.mdFostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu
Fostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Abonare
Partidul CUB se arată revoltat că trei miniștri din guvernul Recean au studii superioare făcute în Rusia.
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Partidul politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, al cărui președinte este fostul ambasador în SUA, Igor Munteanu, și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că în guvernul condus de Dorin Recean, inaugurat azi, se regăsesc persoane cu studii în Rusia.
Din declarația publică a formațiunii nu rezultă că nemulțumirea ar fi provocată de calitatea studiilor celor trei miniștri, ci localizarea lor geografică, „naționalitatea”, dacă ne este permis să folosim convențional termenul, al studiilor cu pricina. Respectiv, indiferent că își dau sau nu seama cei de la CUB, suntem în prezența unei forme de xenofobie ce poate degenera ușor în fascism.
Miniștrii cu studii la Moscova, care-l deranjează din acest punct de vedere pe Igor Munteanu și pe alții din CUB – toți declarați luptători pentru drepturile omului și pentru valorile universal-umane – sunt următorii:
Nicolae „Nicu” Popescu (MAEIE) este absolvent al Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova;
Vladimir Bolea (viceprim-ministru, Ministerul Agriculturii) este absolvent al Școlii Superioare Militaro-Politice de Apărare Aeriană din Leningrad;
Sergiu Prodan (Ministerul Culturii) - Institutul de Teatru din Moscova. Boris Șciukin și VGIK din Moscova.
Amintim că liderul partidului pro-occidental CUB, Igor Munteanu, a declarat astăzi că noul guvern ar trebui să efectueze lustrație în Republica Moldova și să revoce toți absolvenții universităților rusești din agențiile guvernamentale.
Munteanu a declarat că instituțiile superioare de învățământ ar putea da naștere unor „agenți ai Moscovei”. Cum ajunge Munteanu la așa o concluzie? O fi devenit și el agentul unor țări străine în timp ce a fost școlit de anumite grupuri din exterior și setat să acționeze anume așa cum o face? E o întrebare la care nu a fost oferit un răspuns univoc la conferința de presă a partidului CUB.
Oleg Serebrian - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Politică
Serebrian va merge la Tiraspol la scurt timp după inaugurarea noului guvern
Fluxul de știri
0