Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seisme în România: Oltenia, afectată de un val de cutremure

© Sputnik / Miroslav RotariSeismograf
Seismograf - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Abonare
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al României anunță că după ultimul cutremur înregistrat marți, 14 februarie 2023, s-au produs efecte în 22 de localități din cinci județe.
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Autoritățile române informează că în data de 14.02.2023, la ora 15:16:53 (ora României), s-a produs, în OLTENIA, GORJ, un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 6,3 km, urmat de 27 replici ale acestuia, cu magnitudine cuprinsă între 2 şi 4.1 grade pe scara Richter.
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au precizat că, în vederea gestionării efectelor, au fost întreprinse măsuri de primă urgenţă, atât la nivel central, cât şi local.
Astfel, la nivel central a fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul local, s-a dispus verificarea situaţiei operative din teren cu forţe şi mijloace din cadrul ISU în toate judeţele în care a fost resimţit cutremurul, Convocarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducerea a Intervenţiei la nivelul judeţului Gorj, respectiv, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi adoptarea HCJSU nr. 2 din data de 14.02.2023, a mai precizat sursa citată, potrivit stiripesurse.ro.
IGSU anunţă că, potrivit ultimului bilanţ, au fost înregistrate efecte în 22 localităţi din 5 judeţe – Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea.
„În judeţul Gorj, în mun. Târgu Jiu – au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, 2 biserici, 1 spaţiu comercial, 3 obiective economice, 7 sedii instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă. De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader a Municipiului Tg-Jiu”, anunţă IGSU.
Efecte au fost înregistrate în alte 10 localităţi din judeţ, respectiv, loc. Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperisuri, la coşuri de fum, etc.
Autoritățile spun că o altă zonă afectată de undele seismice a fost şi judeţul Hunedoara unde au fost identificate de asemenea, efecte în 7 localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc, balcoane etc.
”Până la acest moment nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit”, au mai transmis autorităţile.
Misiunile din teren continuă în judeţele afectate de cutremur.
Turcia - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Societate
Găgăuzia a strâns jumătate de milion de lei pentru a ajuta sinistrații din Turcia
Fluxul de știri
0