Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Maria Zaharova: SUA mint cu privire la dezvăluirile despre Nord Stream

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Abonare
Ministerul rus de Externe a reamintit Departamentului de Stat din SUA despre istoricul său de afirmații înșelătoare.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik, Doina Crainic. Încercările Departamentului de Stat al SUA de a discredita ca fiind „prostii” datele din articolul lui Seymour Hersh despre sabotajul asupra conductelor Nord Stream sunt minciuni evidente care arată o ignoranță șocantă cu privire la propria istorie americană, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Cunoscutul jurnalist de investigații Seymour Hersh a raportat miercuri că SUA s-au aflat în spatele sabotajului care a dus la distrugerea conductelor din Marea Baltică în septembrie 2022. Scafandri americani au plasat explozibili sub acoperirea unui exercițiu NATO, iar un avion norvegian i-a detonat de la distanță, atunci când a venit momentul, a scris Hersh.
„Nu este obișnuit pentru noi să angajăm aliați și parteneri în ceva care este un nonsens total”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, răspunzând la o întrebare despre articolul lui Hersh.
Zaharova a spus că a fost uimită de îndrăzneala lui Price de a numi „prostii” ceea ce președintele american Joe Biden și secretarul de stat adjunct Victoria Nuland au recunoscut în mod deschis că este rezultatul lor preferat.
„SUA mint din nou în direct, denigrând în mod deschis jurnaliştii care pun întrebări pe deplin justificate”, a spus Zaharova, citată de RT.
De asemenea, Washingtonul are un istoric de atacuri asupra infrastructurii petrochimice civile, a adăugat Zaharova, menţionând ca exemplu sabotajul CIA asupra unei conducte din Nicaragua în 1983.
„Aţi făcut asta, faceţi asta și veţi face acest lucru până când veţi fi opriţi”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
În ceea ce privește atragerea aliaților și partenerilor într-un „nonsens”, Zaharova a afirmat că tocmai acest lucru înseamnă „solidaritatea transatlantică”, în practică, referindu-se, ca exemplu, la invazia Irakului în 2003.
„Cu 20 în urmă, secretarul de stat Colin Powell a adus în Consiliul de Securitate al ONU o fiolă cu ceva și le-a cerut aliaților și partenerilor să invadeze un stat suveran, fără a exista nicio dovadă, ci în baza unor afirmații care s-au dovedit a fi un nonsens absolut. Vă cunoaşteţi istoria propriului Departament? Nu mă îndoiesc că la Departamentul de Stat [există persoane care] nu cunosc istoria propriei țări. De aceea suntem unde suntem”, a spus Zakharova.
Exploziile care au deteriorat ambele conducte Nord Stream din apropiere de insula daneză Bornholm au întrerupt fluxul de gaze naturale ruseşti către Germania. Oficialii americani au încercat să dea vina pe Rusia pentru explozii, exprimându-și în același timp satisfacţia pentru distrugere și numind-o „o oportunitate” pentru Europa. Casa Albă a denunțat raportul lui Hersh ca fiind „ficțiune complet falsă”.
Zaharova a remarcat că Danemarca și Suedia au refuzat ofertele Rusiei de a oferi asistenţă în investigație, iar Norvegia a refuzat să ofere ajutor, invocând sancțiunile din partea UE. Potrivit purtătoarei de cuvânt, acest lucru arată că cele trei guverne nu sunt interesate să afle adevărul, ci mai degrabă să-l mușamaleze.
Sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Moldova și Rusia
Occidentul și Kievul împing Chișinăul spre renunțarea la neutralitate – diplomația rusă
Fluxul de știri
0