Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jurnalist român: Teza loviturii de stat de la Chișinău arată frica de viitor a Maiei Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Abonare
Bogdan Tiberiu Iacob scrie că, în acest moment, la Chișinău are loc o furtună într-un pahar cu apă. Mai precis, povestea cu lovitura de stat invocată de președintele Maia Sandu este un scenariu ”prost, greu de vândut românilor”.
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Jurnalistul român Bogdan Tiberiu Iacob a explicat ce se află în spatele acuzațiilor lansate de președintele moldovean Maia Sandu referitoare la faptul că, de câteva luni, rușii și alte popoare adiacente se ocupă cu lovituri de stat menite să dărâme guvernarea legitimă de peste Prut.
Iacob susține că acesta este un scenariu prost, foarte greu de vândut românilor, care de la revoluție încoace au parte în medie de câte o ”lovitură de stat” la fiecare doi ani așa că s-au plictisit de mult de toate formele acestora.
”Circul de la Chișinău are, mai degrabă, cu totul alte explicații, începând cu marea dezamăgire numită Maia Sandu, cu situația economico-socială dramatică a țării și terminând cu ascensiunea rusofililor în sondaje, semn că domnia euroatlantismului se apropie vertiginos de final”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob pentru InPolitics.
În opinia lui Bogdan Tiberiu Iacob, alerta de lovitură de stat declanșată de Maia Sandu, cu absența oricăror probe, este pentru români vânzarea de castraveți grădinarilor.
Una peste alta, spune sursa citată, se vede cu ochiul liber că teza perpetuă a ”loviturilor de stat” e apanajul statelor cu democrații fragile; incapabile să rezolve adevăratele probleme ale societății, iar guvernările din asemenea state – iar România și Moldova se încadrează perfect în profil – aruncă periodic în ochii cetățenilor ideea că forțe oculte, în general cu sprijin extern furnizat de state care urăsc visceral democrația, plănuiesc permanent răsturnarea de la putere a conducerilor legitime.
Cum s-a dovedit mai mereu, lipsesc și dovezile care să susțină acuzațiile grave, la fel cum mereu e lipsă la apel pedepsirea vinovaților.

”Nici Maia Sandu nu a furnizat cea mai măruntă probă în povestea cu lovitura/loviturile de stat de la Chișinău. Mesajele oricum sunt derutante: pe de-o parte, Sandu a vorbit despre mai multe tentative deja produse și dejucate anul trecut, în perioada octombrie-decembrie, dar despre care la acea vreme nu a făcut referire. Pe de altă parte, ea vorbește și despre planuri de viitor, în derulare”, a punctat Bogdan Tiberiu Iacob.
El a adăugat că Sandu a aflat de planurile de viitor, aflate în derulare de la Zelenski, dar că au fost confirmate și de serviciile secrete moldovenești.
”Tot fără minime dovezi, desigur”, a subliniat Bogdan Tiberiu Iacob.

Cheia problemei, legile speciale?

Jurnalistul român crede că una dintre cheile problemei ar putea fi apelul Maiei Sandu la parlamentul moldovean să aprobe cât mai repede niște legi speciale, care să ușureze lupta autorităților de peste Prut cu forțele ostile care vor destabilizarea țării.
”Încă nu știm despre ce legi e vorba și ce ar putea aduce ele.
La Chișinău, meciurile sunt, însă încinse”, a punctat Bogdan Tiberiu Iacob.
El a amintit că, zilele trecute, doi deputați din partea comuniștilor și socialiștilor au introdus un proiect de modificare a codurilor penale prin care se va sancționa cu pușcăria de până la 9 ani orice propagandă sau tentativă concretă de ”lichidare” a statalității republicii, mai ales dacă ele sunt susținute din exteriorul țării.
Conform acestei legi, în Moldova unionismul se va sancționa cu închisoarea; orice apel la unirea cu România te va putea trimite după gratii.
În opinia lui Bogdan Tiberiu Iacob, aceasta este o legislație care e mai greu de adoptat azi, dar nu și după viitoarele alegeri, la care sondajele relevă o înfrângere zdrobitoare a partidului Maiei Sandu. Jurnalistul român susține că nu dă prea mari șanse la un nou mandat prezidențial, anul viitor.
”Teza loviturii de stat care a explodat la Chișinău trădează frica de viitor a Maiei Sandu, aflată pe tobogan electoral. Rămâne de văzut în perioada imediat următoare dacă aceeași teză devoalează și intenția reală a promovării unei legislații ”speciale”, care riscă mai degrabă să tensioneze situația decât să o calmeze”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob.
El a adăugat că Moldova are deja o situație foarte specială; de la debutul operațiunii speciale încoace e singura țară europeană, pe lângă Ucraina, aflată în stare de urgență, prelungită la fiecare 60 de zile, deși argumentele cam lipsesc.
Iar frica Maiei Sandu e cel mai bine trădată de o decizie cel puțin șocantă, aceea de a forța demisia guvernului Moldovei într-o perioadă când ea singură recunoaște că, pe lângă războiul din proximitate, țara se confruntă cu tentative ale unui grup de state precum Rusia, Belarus, Serbia ori Muntenegru de a ”destabiliza” țara prin ”mercenari” șamd, a subliniat Bogdan Tiberiu Iacob.
”A îndepărta guvernul fix în asemenea moment, fără explicații oficiale, înseamnă a trasa în imaginarul colectiv o linie clar de unire a tentativelor de lovitură de stat cu activitatea cabinetului Natalia Gavrilița. Un joc riscant, foarte periculos pentru democrație pe care îl face președinta Maia Sandu; să vedem cât va întinde zgârciul”, a conchis Bogdan Tiberiu Iacob.
Sandu - Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Politică
Jurnalist român: Ori spui Maia Sandu, ori spui Volodimir Zelenski, tot una
Fluxul de știri
0