Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele OSCE: Negocierile în formatul 5+2 ar trebui reluate

© Sputnik / Rodion ProcaOSCE
OSCE - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Abonare
Președintele OSCE, Bujar Osmani, a discutat astăzi cu ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, despre soluționarea problemei transnistrene.
CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Negocierile în formatul 5+2 ar trebui reluate. Despre aceasta a spus președintele OSCE, Bujar Osmani, la întâlnirea de astăzi cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, și au discutat inclusiv despre soluționarea problemei transnistrene.
„Procesul de reglementare transnistreană este prioritate pentru președinția noastră. Scopul este rezolvare pașnică și sustenabilă. Orice soluție trebuie să fie bazate pe suveranitate și integritate, în frontiere recunoscute internațional, cu statul special pentru Transnistria. Formatul 5+2 este suspendat, dar este unicul agreat reciproc. Credem că trebuie să continue discuțiile între negociatorii principali”, a declarat Bujar Osmani, președintele OSCE în exercițiu.
Anterior, ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că Rusia va continua să promoveze căutarea unei soluții echitabile a problemei transnistrene fără a încălca integritatea teritorială a Republicii Moldov
„Federația Rusă este garantul reglementării transnistrene. Acest statut impune o mare responsabilitate, iar partea rusă acționează cu deplină conștientizare acest lucru. Vom continua să promovăm căutarea unei soluții echitabile la problema reglementării transnistrene, ajungând la acorduri privind un statut special, de încredere, garantat pentru Transnistria, cu respectarea suveranității și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus Vasnețov.
Formatul „5 + 2” este compus din reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, care sunt desemnate drept „părți ce negociază”, iar Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sunt „mediatori” ai negocierilor. Uniunea Europeană și Statele Unite acționează au statut de „observatori”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2023
Moldova și Rusia
Ambasadorul rus la Chișinău: Rusia este deschisă pentru negocieri cu Moldova
Fluxul de știri
0