Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Costurile de transport de benzină în Occident au explodat după embargoul impus Rusiei

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Abonare
Costul transportului de benzină pe ocean au urcat semnificativ la câteva zile după ce au intrat în vigoare sancțiunile UE care vizează vânzările de petrol rusesc, relatează Bloomberg.
CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Cisternele medii și mici care transportă combustibili rafinați peste Oceanul Atlantic adună profituri, câștigurile zilnice ajungând la 55.857 dolari – însemnând o creștere de 405%, a scris ziarul, citând date de la Baltic Exchange din Londra. Profiturile au crescut joi cu 58%, fiind cel mai mare câștig într-o zi de la sfârșitul anului 2021.
Statele UE și G7 au introdus un plafon de preț asupra produselor petroliere rusești pe 5 februarie, stabilind o limită de 100 de dolari pe baril pentru motorină, combustibil jet și benzină provenite din Rusia și un plafon de preț de 45 de dolari pe baril pentru alte produse petroliere care se comercializează sub prețulul petrolului brut. Exporturile de combustibil la un preţ peste aceste limite sunt împiedicate să primească servicii de asigurare și transport de la companii din țările occidentale.
Creșterea prețurilor pentru transporturile de benzină a fost declanșată de o penurie de cisterne, întrucât navele alocate pentru livrarea de produse petroliere rusești au redus livrările în altă parte, creând efectul negativ al măsurilor agresive care urmăresc limitarea veniturilor Rusiei din petrol, transmite RT.
„Volumele rusești continuă să circule mai mult sau mai puțin în același ritm, ceea ce ocupă o mulțime de nave”, a declarat pentru Bloomberg un analist de la Arctic Securities, Lars Bastian Ostereng, adăugând că „creşterea arată o cererea destul de bună, iar fundamentele sunt puternice”.
O „flotă din umbră” de 600 de nave este acum implicată în transportul petrolului rusesc, astfel că mai puține nave servesc alți exportatori de petrol pe piețele internaționale, ceea ce duce la creşterea costurilor mărfii transportate, spun analiștii.
De asemenea, creșterea a fost stimulată de intensificarea cumpărării în UE, întrucât blocul s-a grăbit să îşi asigure livrările înaintea intrării în vigoare a interdicției.
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Internațional
UE pregăteşte noi sancțiuni economice împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0