Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE pregăteşte noi sancțiuni economice împotriva Rusiei

© SputnikMoscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.”
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Abonare
Se relatează că cel de-al 10-lea pachet de sancţiuni va include noi restricții financiare și interdicții comerciale suplimentare, printre alte sancțiuni.
BUCUREŞTI, 14 feb – Sputnik. UE urmează să propună un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a relatat luni Politico, citând oficiali și diplomați europeni anonimi.
Potrivit surselor, cel mai recent set de măsuri ar include propuneri pentru noi sancțiuni financiare împotriva a patru bănci rusești, inclusiv împotriva celui mai mare creditor privat al țării, Alfa Bank.
De asemenea, cetăţenilor ruşi le va fi interzis să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor de infrastructură critică din UE, cum sunt rețelele electrice sau furnizorii de gaze.
Interdicții comerciale suplimentare ar putea fi impuse în cazul importurilor în UE de cauciuc și asfalt sau bitum (un produs petrolier) ruseşti și în cazul exporturilor către Rusia de o serie de mărfuri din UE, precum camioane, alte vehicule grele, mașini de construcție, pompe și alte mașini utilizate în sectorul construcțiilor.
Pachetul ar mai include interdicții suplimentare asupra exportului de componente electronice pe care Rusia le-ar putea folosi pentru a fabrica arme. Nu este clar dacă diamantele rusești vor fi incluse în pachet, au precizat sursele, potrivit RT.
Totodată, raportul a indicat că Bruxelles-ul intenționează să includă pe lista neagră o companie de transport maritim din Dubai „suspectată că ar ajuta Rusia să evite sancțiunile la exporturile de petrol”.
Se crede că respectiva companie a cumpărat mai multe cisterne petroliere rusești, care nu mai aveau permisiunea să livreze petrol din cauza sancțiunilor occidentale asupra entităților deținute de ruşi, mai scrie Politico. Noul lor proprietar fiind Emirat, cisternele pot livra din nou petrol, a explicat ziarul. Între timp, o țară din UE a cerut Bruxelles-ului să includă această companie în noul pachet de sancțiuni, pentru a împiedica creșterea capacității Rusiei de a exporta petrol, potrivit a două persoane implicate în sau informate despre discuțiile privind sancțiunile.
Raportul a menționat însă că țările care efectuează transportul maritim s-ar putea opune măsurii. Se pare că doi diplomați și un oficial au avertizat că există o oarecare opoziție din partea țărilor mediteraneene.
Până în prezent, Bruxelles-ul a adoptat nouă runde de sancțiuni împotriva Rusiei care au afectat diverse sectoare ale economiei țării și au vizat mai mulți oameni de afaceri, politicieni și jurnaliști. Ultimele măsuri, anunțate în decembrie, au introdus o serie de interdicții asupra exportului și restricții extinse vizând mai multe bănci. Alte 168 de entități rusești au fost vizate de restricții de export, numărul total de companii sancționate ajungând la 410.
Noul pachet de sancțiuni va fi discutat miercuri de ambasadorii UE.
Fluxul de știri
0