Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară din UE care nu va renunţa la gazul rusesc

© Sputnik / Mihai CarausGaz, plită de gaz
Gaz, plită de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Grecia a intensificat importurile de energie din Rusia anul trecut, arată statisticile.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik, Doina Crainic. Moscova nu a primit nicio notificare din partea Atenei cu privire la intenția sa de a renunța la contractele pentru livrările de gaze, a declarat joi ambasadorul Rusiei în Grecia, Andrei Maslov, citat de RT. Dimpotrivă, țara din UE a început să cumpere gaz natural lichefiat (GNL) rusesc anul trecut, a adăugat reprezentantul.
Gazele naturale, petrolul și produsele petroliere au fost principalele importuri ale Greciei din Rusia în 2022, a menționat Maslov, citând date de la serviciul de statistică al țării.
„În mod public, conducerea din Grecia se pronunță în favoarea renunţării complete la gazul rusesc, dar este greu de spus când va avea Grecia o astfel de oportunitate”, a spus diplomatul.
Acesta a subliniat existenţa contractelor valabile pe termen lung între Gazprom Export, o unitate a gigantului energetic rus Gazprom, și trei operatori greci, accentuând că părțile își respectă pe deplin obligațiile.
„Nu am primit niciun semnal că structurile locale vor rezilia aceste acorduri înainte de data programată. Dimpotrivă, anul trecut, pe lângă gazul furnizat prin conducte în baza contractelor existente, Atena a importat GNL rusesc”, a adăugat Maslov.
Când a fost solicitat să comenteze o declarație a premierului grec Kyriakos Mitsotakis, potrivit căruia țara sa ar putea furniza Ucrainei gaze în loc de Rusia, diplomatul a răspuns că „Grecia nu își produce propriul gaz natural”, adăugând că dezvoltarea zăcămintelor locale este „în stadiul embrionar”.
Potrivit lui Maslov, afirmaţiile s-ar putea referi la ideea transformării Greciei într-un nod energetic din care gazele să fie tranzitate în Balcani și țările est-europene, inclusiv Ucraina.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Internațional
Maria Zaharova: SUA mint cu privire la dezvăluirile despre Nord Stream
Fluxul de știri
0