Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Occidentul și Kievul împing Chișinăul spre renunțarea la neutralitate – diplomația rusă

© Sputnik / Natalia SeliverstovaSediul Ministerului rus al Afacerilor Externe
Sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Abonare
Diplomația rusă: Occidentul și Kievul împing Chișinăul spre renunțarea la neutralitate, iar asta periclitează reglementarea transnistreană.
CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Occidentul și Kievul împing Chișinăul spre renunțarea la neutralitate, ceea ce va pune cruce pe reglementarea transnistreană. Cu o astfel de declarație este citat de RIA Novosti directorul celui de Al Doilea Departament al Țărilor CSI din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksei Polisciuk.
„Noi observăm, cu părere de rău, cum Occidentul și Kievul împing Chișinăul spre renunțarea la statutul de neutralitate, fixat în constituția țării. Cu ceva timp în urmă exact asta se întâmpla cu Ucraina, pe urmele căreia astăzi este purtată Moldova”, a spus diplomatul.
Potrivit lui, „statutul de neutralitate a fost tot timpul și rămâne a fi cheia securității și stabilității interne a acestei republici”. El a amintit că „o parte semnificativă a cetățenilor și forțelor politice din Moldova se pronunță pentru păstrarea relațiilor strânse cu Rusia și cu alte țări din CSI”.
„Demontarea statutului de neutralitate va însemna dinamitarea securității naționale a țării”, a mai adăugat diplomatul.
Polisciuk consideră, de asemenea, că demontarea neutralității „va pune cruce pe reglementarea transnistreană, întrucât locuitorii Transnistriei nu se acceptă alinierea la alianțele care acționează împotriva Rusiei”. Potrivit lui, „în ultimă instanță renunțarea la neutralitatea Moldovei ar fi în favoarea acelor forțe de la Chișinău, care, în pofida retoricii, sunt adepții soluționării prin recurgere la forță a problemei transnistrene”.
„Noi am îndemnat tot timpul colegii noștri moldoveni să abordeze obiectiv și pragmatic postulatele impuse de „partenerii” occidentali. Practica arată că acestea sunt îndreptate spre asigurarea intereselor Occidentului însuși și au puțin de a face cu păstrarea păcii și stabilității, de care este interesat poporul moldovenesc”, a conchis diplomatul.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Politică
Reacția Președinției la declarațiile lui Zelenski
Fluxul de știri
0