Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

China devine cel mai mare importator de produse alimentare din Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Beijingul a depășit UE devenind cel mai mare cumpărător de produse agricole din Rusia, potrivit noilor date.
CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik, Doina Crainic. Importurile de produse agro-industriale rusești de către China au continuat să crească, depăşind 44% anul trecut, s-a relatat joi. Potrivit datelor de la Centrul Agroexport al Ministerului Agriculturii din Rusia, volumul fizic al achizițiilor a crescut cu 36%.
„China și-a recăpătat poziția de cel mai mare cumpărător de produse agricole și alimentare rusești, poziţie care a fost pierdută în 2021”, a declarat Agroexport, citat de RT. În urmă cu doi ani, Uniunea Europeană a fost principalul importator de bunuri agricole rusești.
China a rămas principalul importator de produse ruseşti precum ulei de rapiță, carne de pasăre, carne de vită, soia, ovăz și semințe de in. A fost, de asemenea, principalul cumpărător de miere și ulei de in ruseşti.
Datele preliminare de la Serviciul Vamal Federal au arătat că, în ultimul an, exporturile rusești de ulei de rapiță în China s-au dublat în termeni fizici. Țara din Asia de Est reprezintă acum aproape 70% din toate exporturile de ulei de rapiță de către Rusia.
De asemenea, transporturile de pește și fructe de mare au crescut semnificativ, volumul total depășind 500.000 de tone.
Datele au arătat că aproape 140.000 de tone de carne de pasăre au fost livrate în China anul trecut, ceea ce înseamnă cu 11% mai mult decât în 2021. În termeni monetari, rata de creștere a fost de 53%.
„China și-a păstrat poziţia principală în rândul cumpărătorilor de carne de pasăre din Rusia. Aproximativ 40% din volumul fizic total al exporturilor de carne de pasăre rusească au mers anul trecut către această țară”, a scris Agroexport.
Potrivit Agroexport, Rusia are capacitatea de a extinde şi mai mult livrările de alimente în China. Centrul a indicat că cele mai promițătoare categorii pentru export sunt peștele și fructele de mare, cerealele, produsele din carne și uleiurile vegetale.
IGSU - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Societate
Salvatorii moldoveni au ajuns în Hatay, Turcia: Vor ajuta și căuta sinistrații
Fluxul de știri
0