Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova și România au semnat un acord privind controlul comun la PTF Leușeni-Albița

© Sputnik / Rodion ProcaMoldova și România au semnat un acord privind controlul comun al punctelor de trecere a frontierei Leușeni-Albița
Moldova și România au semnat un acord privind controlul comun al punctelor de trecere a frontierei Leușeni-Albița - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Abonare
Astăzi a fost semnat Acordul privind controlul coordonat în punctul de trecere moldo-român Leușeni – Albița.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Pe sensul de intrare în România prin punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița urmează să fie instituit control coordonat. Asta după ce astăzi a fost semnat un acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. Acordul a fost semnat între ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, și omologul său de la București, Lucian Nicolae Bode.
Potrivit șefei de la MAI, controlul coordonat va permite micșorarea timpului de așteptare la frontieră și va dinamiza relațiile comerciale dintre cele două țări.
„Este o zi mult așteptată. Acordul reprezintă un mecanism nou care are menirea să asigure securitatea frontierei moldo-române și să răspundă nevoilor parvenite în urma declanșării războiului din Ucraina. Controlul coordonat va permite prevenirea criminalității, terorismului și spălării de bani. Anterior a existat problema staționării camioanelor la frontieră, iar acest mecanism nou ne va permite să gestionăm eficient fluxurile transfrontaliere. În prezent, echipele moldo-române lucrează pentru a operaționaliza Acordul. Acest document reprezintă încă un pas ferm pe agenda de integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Ana Revenco.
La rândul său, ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Nicolae Bode, a specificat că documentul semnat astăzi va permite să se acționeze coordonat la punctul de trecere a frontierei și va consolida cooperarea dintre cele două state.
„Evenimentul de astăzi este foarte important pentru România, Republica Moldova și cetățenii celor două țări. Semnarea Acordului ne va permite să gestionăm mai eficient situația la frontieră, în special în contextul actual de securitate. În prezent, statele noastre sunt foarte interconectate, fapt ce ne determină să dezvoltăm și optimizăm infrastructura de la frontieră. Consolidarea cooperării operative dintre structurile noastre va creșterea capacitățile de depistare a infracțiunilor și va micșora timpul de așteptare la frontieră”, a afirmat Lucian Nicolae Bode.
Acordul va intra în vigoare după ratificare. Totodată, oficialul a anunțat că Guvernul României a aprobat, prin hotărâre, deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat moldo-român Bumbăta – Leova, şi înființarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta.
IGSU - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2023
Societate
Salvatorii moldoveni au ajuns în Hatay, Turcia: Vor ajuta și căuta sinistrații
Fluxul de știri
0