Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

India și Rusia vor ocoli dolarul în acordurile energetice

© Sputnik / Artem Zhitenyov / Accesați arhiva multimediaTanc pentru transportarea gazului lichefiat
Tanc pentru transportarea gazului lichefiat - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2023
Abonare
Plățile pentru livrările de GNL ar putea avea loc în monedele naționale, a dezvăluit șeful companiei rusești energetice Novatek.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik, Doina Crainic. Cel mai mare producător independent de gaze din Rusia, Novatek, se află în discuții cu India cu privire la contractele pe termen lung pentru livrarea de gaze naturale lichefiate (LNG), a anunțat luni CEO-ul companiei, Leonid Mikhelson.
Negocierile cu mai multe companii indiene sunt în desfășurare, Rusia fiind dornică să investească în sectorul energetic al țării și să extindă şi mai mult cooperarea, a declarat reporterilor Mikhelson în contextul Forumului din India Energy Week.
„Vrem să fim nu doar furnizori de GNL, companiile indiene de inginerie participă deja la proiectele noastre și există o anumită pondere a furnizorilor indieni de echipamente. Vrem să extindem [cooperarea]”, a subliniat CEO-ul Novatek, citat de RT. Potrivit lui Mikhelson, compania sa a fost interesată de o investiție mai largă pe piața indiană, inclusiv în construcția terminalelor de regasificare pentru producția de GNL.
De asemenea, el a dezvăluit că părțile au în vedere realizarea plăților livrărilor de GNL în monedele naționale - rupii sau ruble -, ocolind tranzacțiile în dolari americani.
„Am discutat [măsura] cu ministrul Energiei [Hardeep Singh Puri]”, a confirmat Mikhelson.
Anterior, Reuters a relatat că principalul distribuitor de gaze din India, GAIL, discută în prezent cu Novatek condițiile unui contract pe termen lung pentru importurile de GNL. Companiile urmează să semneze un acord preliminar, potrivit unor surse din industrie.
Uzină din Rusia de producere a gazului lichefiat - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2023
Economie
India este interesată să primească GNL rusesc
Fluxul de știri
0