Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

India este interesată să primească GNL rusesc

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaUzină din Rusia de producere a gazului lichefiat
Uzină din Rusia de producere a gazului lichefiat - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cel mai mare producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, Novatek, este pregătit să încheie un acord cu principalul distribuitor de gaze din India, GAIL, privind livrările pe termen lung.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik, Doina Crainic. Cel mai mare producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, Novatek, este pregătit să încheie un acord cu principalul distribuitor de gaze din India, GAIL, privind livrările pe termen lung, a relatat vineri Reuters, citând surse din industrie.
Un acord preliminar ar putea fi semnat încă de săptămâna aceasta, în timpul unei vizite în India a președintelui Novatek, Leonid Mikhelson, pentru a participa la o conferință pe tema energiei, au declarat pentru agenţia de presă persoane familiare cu chestiunea.
Vestea vine în timp ce GAIL face eforturi să-și revină din scăderea de 93% a profiturilor în cele trei luni până în decembrie, comparativ situaţia din urmă cu un an, ca urmare întreruperii aprovizionării din partea unei foste unități a gigantului energetic rus Gazprom, potrivit RT.
GAIL a avut un contract de 20 de ani cu Gazprom Marketing and Trading Singapore (GMTS), o fostă unitate a Gazprom Germania, cu sediul la Berlin. Anul trecut, autoritățile germane au preluat filiala Gazprom, numită acum Sefe, ca parte a sancțiunilor anti-Rusia, fără a oferi plăți compensatorii.
Compania de utilități din India a fost forțată să recurgă la raționalizarea gazelor și a redus producția la uzinele sale petrochimice, după ce aprovizionarea în temeiul acordului cu GMTS a eșuat.
Novatek și GAIL negociază acum termenii și vor trebui să decidă asupra volumului livrărilor, care va depinde de asigurare și transport.
„Suntem implicaţi în discuții active cu câțiva furnizori de GNL pe termen lung... Sperăm că vom putea încheia cel puțin un contract în scurt timp”, a declarat directorul executiv al GAIL, A Kaviraj.
Potrivit Reuters, Novatek oferă livrări lunare de GNL către GAIL în cadrul unui acord pe termen lung pe bază franco la bord, ceea ce înseamnă că cumpărătorul trebuie să închirieze nave și să plătească costurile de transport, asigurare și livrare.
Compania indiană, însă, cere Novatek să asigure transferul mărfurilor în porturile indiene și să acopere cheltuielile de asigurare și de transport, deoarece companiile de asigurări sunt reticente în a furniza servicii de transport pentru mărfurile energetice rusești din cauza sancțiunilor occidentale.
India este dornică să-și extindă cooperarea energetică cu Rusia, pentru a-și spori securitatea energetică. New Delhi este cel mai mare consumator de petrol din Rusia de câteva luni, importând un record de 1,17 milioane de barili pe zi în decembrie.
Uzine, industria metalurgică și siderurgică în Federația Rusă  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2023
Rusia
Producția industrială rusească rezistă bine în faţa sancțiunilor
Fluxul de știri
0