Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Producția industrială rusească rezistă bine în faţa sancțiunilor

© Sputnik / Lev OustinovUzine, industria metalurgică și siderurgică în Federația Rusă
Uzine, industria metalurgică și siderurgică în Federația Rusă  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2023
Abonare
Producția de anul trecut a fost similară cu cea din 2021, în ciuda faptului că guvernele occidentale încearcă să afecteze economia ţării.
BUCUREŞTI, 3 feb – Sputnik, Doina Crainic. Producția industrială rusească s-a menținut la un nivel bun anul trecut, aproape egalând nivelurile din 2021, potrivit datelor oficiale, chiar dacă SUA și aliații lor din NATO au impus sancțiuni economice fără precedent din cauza operațiunii militare a Moscovei în Ucraina.
Producția a scăzut cu doar 0,6% în întregul an, potrivit cifrelor publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistică, Rosstat, ceea ce a depăşit consensul de 0,7% prezis de economiști într-un sondaj Bloomberg. Producția industrială în acest an va avea un parcurs şi mai bun, estimându-se o creştere cu aproximativ 2% în urma câștigurilor în industriile legate de armată, potrivit lui Alexander Isakov de la Bloomberg Economics.
De asemenea, creșterea producției militare a ajutat sectorul industrial al Rusiei să compenseze efectele sancțiunilor occidentale din 2022. Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că industria de apărare a Rusiei continuă să îşi crească producția, pentru a asigura victoria în Ucraina.
„Complexul industrial-de apărare contribuie foarte mult la dinamica sectorului de producție. În ultimul an, a luat un avânt serios și continuă să îşi crească capacitatea”, a declarat preşedintele, potrivit RT.
Producția industrială totală a scăzut cu 4,3% față de un an mai devreme în decembrie, dar a fost cu 11% mai ridicată decât rata din noiembrie, a precizat Rosstat. Pentru întregul an, țara a înregistrat câștiguri în segmente cheie. Producția de energie a crescut cu 0,1% față de nivelul din 2021, înregistrându-se inclusiv o creștere de 0,7% a volumelor de petrol și gaze naturale. Producția de energie electrică a crescut cu 0,6%, cea de produse metalice finite, cu 7%, iar producția de alimente cu 0,4%.
Totodată, producția de cărbune în Rusia a crescut cu 0,4%, ajungând la 437 de milioane de tone, în timp ce volumele de GNL au crescut cu 8,1% față de anul precedent. Producția de metale s-a intensificat cu 0,8% pe an. Producția de medicamente și de alte materiale medicale a urcat cu 8,6%.
Fluxul de știri
0