Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell: interzicerea surselor media ruse în UE este „apărarea libertății de exprimare”

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaJoseph Borrell
Joseph Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Borrell a numit interzicerea surselor mass-media ruse în țările UE drept apărarea libertății de exprimare.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borrell, consideră că interzicerea mai multor surse mass-media ruse în Europa reprezintă „apărarea libertății de exprimare” și „este necesar să avansăm pe această cale”.
„Făcând acest lucru (interzicând o serie de instituții de presă ruse – n.red.), nu atacăm libertatea de exprimare, ci protejăm libertatea de exprimare”, a spus el, vorbind la o conferință despre combaterea dezinformării, care are loc la Bruxelles.
În opinia sa, UE „ar trebui să acționeze mai ambițios în această chestiune, întărindu-și stabilitatea”. Reprezentantul UE a amintit că serviciul de politică externă al UE dispune deja de mecanisme pentru a detecta dezinformarea și a o contracara.
„Dar astăzi am sentimentul că nu facem suficient, că trebuie să mergem înainte. Trebuie să înțelegem cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare, să identificăm actorii, sursele de distribuție”, a spus Borrell.
Potrivit șefului diplomației europene, la ora actuală manipularea informațiilor a căpătat trăsături noi.
„Astăzi, ceea ce este nou în acest sens este intensitatea dezinformării și a instrumentelor sale: înainte, de exemplu, nu existau internet și rețele sociale”, a spus el.
Situația cu mass-media rusă în Occident a devenit dificilă în ultimii ani. În noiembrie 2016, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care încurajează reprimarea mass-media ruse, între acestea Sputnik și RT fiind menționate ca principalele amenințări. O serie de politicieni occidentali, inclusiv senatori și congresmeni americani, precum și președintele Franței, au acuzat Sputnik și RT că se amestecă în alegerile din SUA și Franța, dar nu au prezentat nicio dovadă. Reprezentanții oficiali ruși au calificat aceste declarații ca fiind nefondate.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat anterior că Moscova nu se aștepta ca Occidentul să impună sancțiuni jurnaliștilor, sportivilor și personalităților din cultură. Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului sub președintele Federației Ruse, Valery Fadeev, a trimis un apel Reprezentantei OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, și a îndemnat-o să ia măsuri pentru a respecta normele referitoare la libertatea presei. presa, din cauza hărțuirii publicațiilor în limba rusă.
Summit-ul miniștrilor de externe ale țărilor membre NATO la București. 29-30  noiembrie 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2023
Internațional
Jurnalist bulgar: SUA își doresc să folosească țările din regiune drept ”carne de tun”
Fluxul de știri
0