Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

România mizează pe gazele de la Marea Caspică

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaNod de transportare a gazelor
Nod de transportare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România mizează pentru iarna 2023-2024 pe gazele naturale din Marea Caspică. Acesta a fost mesajul președintelui Iohannis la întâlnirea cu omologul său azer, Ilham Aliyev, dar și la reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.
BUCUREȘTI, 4 feb -Sptunik. „Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranţă pentru multe state din regiune”, a spus Iohannis, mulțumind președintelui Aliyev pentru această oportunitatea oferită Uniunii Europene.
De asemenea, Iohannis a salutat parteneriatul strategic dintre cele două state, parteneriat lansat acum 14 ani, parteneriat care, spune Iohannis, stă la fundamentul încrederii între cele două state.
„Această orientare strategică în favoarea unor parteneri de încredere, cum este cazul Azerbaidjanului, a fost de mult timp susţinută de către România. Iar noi ne-am bucurat de beneficiile Parteneriatului Strategic dintre România şi Azerbaidjan de la momentul lansării acestuia, în 2009”, a spus preşedintele Iohannis.
El a punctat că răspunsurile la întrebările Europei în materie de energie necesită solidaritate, cooperare regională şi o diversificare a surselor şi rutelor de transport, iar acestea sunt principii cheie care sunt înglobate în proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze.
La reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, dar şi oficiali din mai multe ţări, precum Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Croaţia.
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2023
Rusia
Intră în vigoare contramăsurile Rusiei la plafonul de preţ asupra petrolului rusesc
Fluxul de știri
0