Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vučić a spus că Serbia a rămas fără aliați în Occident

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaPreședintele sârb Aleksandar Vučić
Președintele sârb Aleksandar Vučić - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2023
Abonare
Vučić: Serbia, care a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei, a rămas fără aliați în Occident
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Serbia a rămas fără aliați în Occident, a declarat președintele Aleksandar Vucic, vorbind în parlamentul țării.
"Când aveam cele mai mari pierderi și războaie, aveam aliați. Acum nimeni nu ne privește ca pe un aliat din cauza conflictului armat din Ucraina și a faptului că Serbia, ghidată de poziția sa responsabilă și onestă, nu a impus sancțiuni în raport cu Rusia”, a spus el.
Președintele a reamintit că Serbia, neutră din punct de vedere militar, este înconjurată de țări membre NATO sau state în care sunt prezente forțele Alianței Nord-Atlantice.
Vučić a mai adăugat că în lumea de astăzi este imposibil să „funcționezi” singur.
Serbia trebuie să ia decizii politice de una singură, și nu la ordinul SUA, Rusiei sau UE, a subliniat șeful statului.
În plus, Vučić a subliniat că criza din Ucraina escaladează într-un fel de al treilea război mondial, care va deveni și mai mare și mai greu.
Potrivit acestuia, puterile mondiale nu pot permite acum țărilor mici atâta libertate politică pe cât și-ar dori să aibă, „precum și spații pentru a respira, a trăi și a lua decizii”.
De exemplu, Vučić a citat participarea sa la summitul UE-Balcanii de Vest din Albania din toamnă, unde a fost supus presiuni generale pentru că a refuzat să susțină sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.
Joi dimineață a început o ședință specială a parlamentului sârb, al cărei unic punct este examinarea raportului „Cu privire la procesul de negocieri cu structurile provizorii de la Pristina de la 1 septembrie până la 15 ianuarie 2022”. Șeful statului a fost primul care s-a adresat deputaților.
Fluxul de știri
0