Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Beijing: AUKUS alimentează cursa înarmărilor în Asia-Pacific

© AP Photo / Liu ZhengMao Ning
Mao Ning - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2023
Abonare
Alianța trilaterală de securitate AUKUS, dintre Australia, Regatul Unit și Statele Unite, alimentează cursa înarmărilor în Asia-Pacific, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Alianța trilaterală de securitate AUKUS, dintre Australia, Regatul Unit și Statele Unite, alimentează cursa înarmărilor în Asia-Pacific, subminează regimul de neproliferare nucleară și amenință stabilitatea regională, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, citat de Sputnik News.
„În ciuda faptului că este descris drept "parteneriat de securitate trilateral", AUKUS urmăreşte, în esență, să alimenteze confruntarea militară prin colaborare militară. Aparent este condusă de concepţia specifică Războiului Rece. Creează riscuri suplimentare de proliferare nucleară, alimentează cursa înarmărilor în Asia-Pacific și acest lucru dăunează păcii şi stabilităţii regionale. China este profund îngrijorată și se opune ferm acestui lucru”, a declarat Mao într-o conferinţă de presă.
China consideră că orice cooperare regională trebuie să se bazeze doar pe aspirații la pace și dezvoltare și nu trebuie să vizeze descurajarea țărilor terțe, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Îndemnăm SUA, Marea Britanie și Australia să renunţe la mentalitatea specifică Războilui Rece, să-și onoreze obligațiile internaționale și să acționeze în interesul păcii și stabilității regionale”, a spus aceasta.
În septembrie 2021, Australia, SUA și Marea Britanie au anunțat un nou parteneriat trilateral de apărare numit AUKUS. Prima inițiativă anunțată în cadrul pactului de apărare AUKUS a fost dezvoltarea tehnologiei submarinelor cu propulsie nucleară pentru Marina Regală a Australiei, astfel că guvernul australian a decis să renunţe la acordul, estimat la acea vreme la 66 de miliarde de dolari, cu compania franceză Naval Group pentru construcția de submarine diesel-electrice.
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2023
Rusia
Intră în vigoare contramăsurile Rusiei la plafonul de preţ asupra petrolului rusesc
Fluxul de știri
0