Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Olanda vrea reformarea sau desființarea sistemului Schengen

© AFP 2023 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN / Control pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Olanda are dubii că tratatul Schengen va supraviețui, dacă nu va exista o reformă profundă a sistemului. Cel puțin, aceasta este poziția oficială a premierului Mark Rutte.
BUCUREȘTI, 31 ian- Sputnik. Rutte și-a exprimat această lipsă de încredere în tratatul Schengen în cadrul unei conversații avute cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, unde au discutat despre așa numitul ”sistem Dublin”, conform căruia, migranții sunt responsabilitatea primei țări de intrare în Uniunea Europeană.
De asemenea , premierul Olandei a cerut Uniunii Europene să sprijine protejarea frontierelor externe ale UE și să ajute Bulgaria la securizarea frontierei.
El a subliniat că actualele controale la frontieră existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că Schengen dă erori.
În același timp, autoritățile din Austria au propus recent alocarea a 2 miliarde de euro pentru îmbunătățirea gardurilor de la granița comună dintre Bulgaria și Turcia.
Comisia Europeană a respins însă solicitarea Austriei, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că, dacă executivul european alocă bani în astfel de scopuri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri.
Comisia Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Internațional
Comisia Europeană, în război economic cu SUA
Fluxul de știri
0