Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană, în război economic cu SUA

© AP Photo / Francisco SecoComisia Europeană
Comisia Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Abonare
Comisia Europeană lucrează de zor la soluții de contracarare a politicii SUA de protecție a propriei economii, care amenință industria europeană.
BUCUREȘTI, 31 ian - Sputnik. Confruntată cu state membre divizate, între susținătorii pieței libere și susținătorii intervenției statului, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este presată să găsească urgent un consens.
Fără acces la gazul rusesc ieftin, Europa plătește un preț foarte ridicat pentru implicarea sa în războiul din Ucraina. Tarifele pentru industria europeană s-au triplat în comparație cu media ultimului deceniu, în timp ce în Asia și America de Nord au rămas stabile. Șocul este cu atât mai mare cu cât este însoțit de o creștere a prețurilor la electricitate.
De asemenea, politicile ecologiste pun și ele presiune pe tot mai slăbita economie europeană. UE va investi sute de miliarde de euro în industriile verzi (panouri solare, baterii, hidrogen etc.) și riscă să devină dependentă de companiile chineze care beneficiază de subvenții masive și de mai puține constrângeri de mediu, pe lângă faptul că energia este mai ieftină.
Pentru a stabili aceste industrii cruciale pe teritoriul său, Washingtonul a adoptat un plan de ajutor protecționist de 370 de miliarde de dolari, care, de exemplu, oferă prime pentru achiziționarea de vehiculele electrice produse în fabricile nord-americane.
Mandatată în decembrie de statele membre să elaboreze un răspuns, Ursula von der Leyen dorește să relaxeze constrângerile de reglementare pentru industriile ecologice. Ea a anunțat o nouă legislație pentru a sprijini proiectele europene strategice prin accelerarea și simplificarea autorizărilor și a finanțării.
Ea propune, de asemenea, o relaxare temporară a normelor privind ajutoarele de stat, destinate acestor sectoare prioritare.
Dar măsura este controversată căci riscă să avantajeze marile țări bogate, în principal Germania și, într-o mai mică măsură, Franța, care ar putea să-și favorizeze companiile în detrimentul concurenților lor din UE.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2023
Moldova și Rusia
Zaharova: Rusia este deschisă pentru o cooperare constructivă și pragmatică cu Moldova
Fluxul de știri
0