Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Brazilia face propuneri privind discuțiile de pace legate de conflictul din Ucraina

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Abonare
Țările ar trebui să formeze un grup dedicat intermedierii negocierilor între Moscova și Kiev, a declarat președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula Da Silva.
BUCUREŞTI, 31 ian – Sputnik. Ar trebui să se formeze un club de țări axate pe ajungerea la o soluționare de pace între Rusia și Ucraina, a declarat luni președintele brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva. El a adăugat că, spre deosebire de multe ţări occidentale, Brazilia nu a trimis arme către Kiev.
„Este necesar să se constituie un grup cu suficientă putere pentru a fi respectat la o masă a negocierilor și să se aşeze [la negocieri] cu ambele părți”, a declarat președintele Lula, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, potrivit RT.
Lula s-a referit la G20, un club informal al celor mai mari economii din lume, care au început să se întâlnească în mod regulat după izbucnirea crizei financiare din 2008.
„Vrem să propunem [un tip de] G20 pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia şi Ukraina. Brazilia va face un efort”, a declarat Lula, adăugând că a discutat problema cu Scholz și președintele francez Emmanuel Macron. El a mai spus că va vorbi despre aceasta şi cu președintele american Joe Biden, cu președintele chinez Xi Jinping și cu alți lideri mondiali.
În același timp, președintele brazilian a subliniat că țara sa nu va trimite arme în Ucraina.
„Brazilia nu are niciun interes să trimită muniție pentru a fi utilizată în războiul dintre Ucraina și Rusia. Brazilia este o țară a păcii. În acest moment, trebuie să-i găsim pe cei care doresc pace, un cuvânt care până acum a fost folosit foarte puțin”, a subliniat Lula.
Săptămâna trecută, Germania, împreună cu SUA și alți membri ai NATO, s-au angajat să furnizeze Kievului armură grea pentru prima dată. Kremlinul a avertizat că livrările vor escalada şi mai mult conflictul și că tancurile occidentale vor „arde” pe câmpul de luptă.
De asemenea, Brazilia a decis să nu impună sancțiuni împotriva Rusiei după ce Moscova și-a lansat operațiunea militară în Ucraina, în februarie anul trecut. Predecesorul lui Lula, fostul președinte Jair Bolsonaro, a declarat la acea vreme că restricțiile impuse Rusiei de către SUA și UE „nu au funcționat”.
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Internațional
Olanda vrea reformarea sau desființarea sistemului Schengen
Fluxul de știri
0