Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi decizii luate de CSE: Agenții economici din Moldova vor primi compensații la gaz

© Sputnik / Mihai Carausimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Abonare
Guvernul va acorda compensații pentru gazele consumate de agenții economici și alți consumatori noncasnici.
CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie 2023, în mărime de 12,27 lei (fără TVA)/1 m.c. Mecanismul de compensare a gazelor pentru agenții economici a fost adoptat astăzi, 31 ianuarie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
O altă prevedere inclusă în mecanismul elaborat de Ministerul Economiei se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton.
Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 de metri cubi.
Totodată, astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a decis propunerea de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2023
Moldova și Rusia
În Chișinău a avut loc un eveniment dedicat aniversării Victoriei de la Stalingrad
Fluxul de știri
0