Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Statele Unite au efectuat experimente cu infecția HIV pe soldații ucraineni

© AP Photo / Timothy JacobsenLaborator al armatei SUA
Laborator al armatei SUA - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Abonare
Șeful trupelor de protecție radioactivă, chimică și biologică a Rusiei a relatat ce experimente au efectuat Statele Unite pe teritoriul Ucrainei.
CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Din 2019, specialiștii americani au desfășurat experimente legate de infecția cu HIV în Ucraina, grupul țintă a fost personalul militar. Declarația a fost făcută de șeful trupelor de protecție radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, generalul-locotenent Igor Kirilov.
El a remarcat că au fost efectuate experimente și pe „pacienți cu risc crescut de infecție”, fiind vorba de condamnați sau de cei dependenți de droguri.
Potrivit lui Kirilov, pe parcursul operațiunii speciale, Rusia a reușit să obțină peste 20.000 de documente, să intervieveze martori oculari și participanți la programele biologice militare americane.
„Aceste materiale confirmă concentrarea Pentagonului pe crearea de componente de arme biologice și testarea acestora pe populația Ucrainei și a altor state de-a lungul perimetrului granițelor noastre”, a spus șeful trupelor de protecție radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei.
În plus, Ministerul Apărării a primit dovezi ale consumului de psihostimulante și droguri de către militarii ucraineni, precum și privind contrabandă cu morfină pe front, notează Kirilov.
„Considerăm că acțiunile oficialilor care au efectuat cercetări asupra militarilor ucraineni, al căror sânge conținea concentrații mari de antibiotice, stupefiante, anticorpi la agenții patogeni ai bolilor infecțioase, necesită o evaluare juridică adecvată”, a spus el.
Potrivit generalului, Statele Unite reduc în prezent activitățile biologice militare din Ucraina și le transferă în Polonia și în Statele Baltice.
Unele programe care nu au fost duse la bun sfârșit sunt transferate în țările din Asia Centrală, sporind în același timp cooperarea cu Kenya, Singapore și Thailanda.
Specialiștii care au participat la aceste studii sunt transportați în Occident și angajați în SUA, Canada și Uniunea Europeană, astfel încât Rusia să nu primească de la aceștia dovezi cu privire la munca ilegală și privind nerespectarea internaționale.
„Materialele primite vor fi transmise Comitetului de Anchetă pentru a lua măsuri de aducere a făptuitorilor în fața justiției”, a conchis Kirilov.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Rusia
Reabkov: NATO îi transformă în “zombi” pe vecinii Rusiei cu povești de groază rusofobe
Fluxul de știri
0