Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova va lua măsuri de răspuns la reținerea redactorului-șef al Sputnik Letonia

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaMarat Kasem
Marat Kasem - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Abonare
Moscova a anunțat că va lua măsuri de răspuns la reținerea redactorului-șef al Sputnik Letonia.
CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Ministerul de Externe al Federației Ruse va răspunde cu măsuri diplomatice și economice la reținerea jurnalistului Marat Kasem.
„Ca răspuns, vom continua să luăm măsuri de natură diplomatică și economică, care, după cum vedem, au consecințe destul de sensibile pentru Riga”, se arată în anunțul Externelor de la Moscova, care este citat de RIA Novosti.
Diplomații ruși au reamintit că Kasem continuă să fie încarcerat pentru acuzații false, în special, el este acuzat de încălcarea regimului de sancțiuni al UE.
În plus, justiția letonă a ignorat cererea apărării de eliberare pe cauțiune a jurnalistului.
Ambasada Rusiei la Riga este în contact permanent cu Kasem, a declarat Ministerul rus de Externe.
„Suntem îngrijorați de faptul că, pe fundalul arestării și veștii morții bunicii sale, pe care Marat Kasem a venit să o viziteze în Letonia, problemele sale de sănătate s-au agravat. În același timp, administrația penitenciarului nu asigură primirea la timp a medicamentelor necesare. Potrivit avocaților, un astfel de tratament inuman poate fi interpretat ca provocarea deliberată de suferință fizică unui deținut”.
După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, disproporția dintre măsura de reținere și actele de care este acuzat jurnalistul face posibilă trimiterea plângerilor în instanțele internaționale și organelor pentru drepturile omului ale ONU.
Marat Kasem este cetățean al Letoniei, locuiește de câțiva ani la Moscova și lucrează în grupul media Russia Today, care include Sputnik Lituania. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, jurnalistul a mers în Letonia din motive familiale, după care a fost reținut.
Pe 5 ianuarie, instanța de la Riga l-a reținut, iar ulterior Kasem a fost transferat la Închisoarea Centrală a orașului.
Directorul general al grupului media Russia Today, Dmitri Kiseliov, a declarat că detenția jurnalistului este ilegală și a îndemnat comunitatea mondială să facă tot posibilul pentru eliberarea sa.
Potrivit lui Kiseliov, toate acestea se întâmplă în condițiile nelegiuirilor din Europa, „când o persoană poate fi arestată pentru că este angajată în activități jurnalistice profesionale, pentru funcția sa și informațiile pe care le transmite”.
Ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova s-a adresat la Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, la Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei și la Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului cu o cerere de intervenție în situația ce ține de arestarea lui Kasem.
Журналист, шеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем  - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2023
Rusia
Cât de legală este reținerea la Riga a redactorului-șef al Sputnik Lituania, Kasem
Fluxul de știri
0