Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liste cu „oamenii rușilor” întocmite sub pretext academic în România

© Sputnik / Mihai CarausOameni pe rețele de socializare
Oameni pe rețele de socializare  - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Abonare
Un nou scandal explodează în România, după ce s-a făcut public faptul că, într-un volum cu pretenții academice, a fost întocmită o listă cu presupușii „oameni ai rușilor” din spațiul public românesc.
BUCUREȘTI, 30 ian -Sputnik. Un volum, ”Războiul din Ucraina. Un război local cu implicații globale”, apărut la editura Institutului European din Iași, în noiembrie 2022, sub coordonarea profesorului universitar Sorin Bocancea, este nucleul unui nou scandal.
În paginile acelui volum apare o listă cu persoanele etichetate ca fiind ”oamenii rușilor” din România, dar și cu publicațiile românești care nu sunt ”pe linie” cu propaganda oficială euro- atlantică. Lista cuprinde personalități publice, jurnaliști, politicieni și foști politicieni români.
Cel care a întocmit-o este cercetătorul Constantin Ilaș iar promovarea ei pe rețelele de socializare a fost făcută de către Sorin Bocancea, coordonatorul volumului, care recomandă distribuirea și completarea listelor.
Sorin Bocancea, fost rector al universității ”Petre Andrei” din Iași, a fost condamnat penal la un 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă intelectuală. De asemenea, este cunoscut pentru apropierea sa politică de cercurile progresiste din România.
Lista, care a adus aminte multor comentatori de vremurile istorice întunecate ale „listelor negre” , indică fragilitatea democrației și toleranței în spațiul public românesc.
Sorin Roșca Stănescu - Sputnik Moldova, 1920, 29.01.2023
Politică
Jurnalist: Comunicatul Ambasadei Ucrainei la București dezvăluie ceva incredibil
Fluxul de știri
0