Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Belgia vrea să-și răscumpere tancurile cu jumătate de milion de euro!

© AFP 2023 / Ronny HartmannTanc Leopard 2
Tanc Leopard 2 - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Belgia vrea să răscumpere tancurile vândute, dar este îngrijorată de prețul mare. Mai exact, se cer 500 de mii de euro pentru un tanc pe care Belgia l-a vândut pentru… 15000 de euro!
BUCUREȘTI, 30 ian – Sputnik. Siatuație comică în Belgia care și-a vândut tancurile petnru 15000 de euro bucata, iar acum vrea să ne cumpere înapoi, numai că prețul a crescut la 500000 de euro!
”Ei cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care l-am vândut cu 15.000 de euro”, spune ministrul Apărării Ludivine Dedonder în „Terzake”.
În ultimele zile, aliații NATO s-au înghesuit pentru a anunța transporturi importante de arme către Ucraina. De la tancuri germane și americane la vehicule blindate franceze până la rachete antiaeriene olandeze, scrie mariustuca.ro.
Ministrul Apărării Ludivine Dedonder spune că Belgia nu poate oferi mai mult decât are.
"Când am devenit ministru, stocurile noastre erau aproape epuizate. Deci nu mai avem tancuri de dat Ucrainei", a declarat demnitarul.
Belgia avea tancuri. În anii 1990 și 2000, tancurile au fost vândute, ultimele au fost date în 2014. O mare parte din acele echipamente nu a părăsit niciodată Belgia, de exemplu, un depozit discret din Tournai adăpostește sute de vehicule militare, inclusiv zeci de tancuri Leopard 1 pe care comerciantul de arme Freddy Versluys le-a cumpărat de la armata belgiană.
Belgia se gândeste să răscumpăre acele tancuri de la comercianții de arme pentru a putea fi trimise în Ucraina dar guvernul este îngrijorat de prețul mare.
Guvernanții spun că propunerile primite au prețuri foarte ridicate. "Ni se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care l-am vândut cu 15.000 de euro. Și sunt încă în aceeași stare proastă ca atunci".
Cu toate acestea, potrivit experților, acesta este prețul de piață pentru un astfel de tanc. În orice caz, Versluys neagă că ar fi „prea scump”. Potrivit acestuia, ajustările necesare pentru a le da o a doua viață și pentru a le trimite pe front costă foarte mult. "Șenile noi? 120.000 euro. S-a verificat motorul? 185.000 euro. Amortizoare noi? 36.000 euro. Sistem de control al incendiilor? 500.000 euro. Ce vrei, vrei să le iei gratis?"
Rămâne întrebarea dacă belgienii nu au comis o gafă când au vândut toate tancurile la fier vechi. „Au luat acea decizie în situația geopolitică a acelui moment”, spune ministrul. „Vehiculele blindate mai ușoare care le-au înlocuit sunt mai bune în Africa, de exemplu. Nu se așteptau să izbucnească un alt război pe continentul european”.
Generalul locotenent Marc Thys, vice-șeful de stat major al armatei belgiene, subliniază că nu s-a spus niciodată la Ministerul Apărării că tancurile nu mai sunt necesare, „dar în contextul bugetar al acelui moment am făcut o alegere”, spune el.
El subliniază că Ministerul Apărării face tot ce poate. „Ne uităm în oglindă în fiecare zi pentru eforturile pe care le depunem”, explică el.
Belgia nu trimite tancuri în Ucraina deocamdată, deși negocierile cu comercianții de arme sunt încă în desfășurare, potrivit lui Dedonder.
Un graffiti la Roma - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2023
Internațional
Ministrul italian al Apărării a vorbit despre atitudinea lui faţă de Rusia
Fluxul de știri
0