Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Industria militară românească ruginește

© Sputnik / Михаил Палинчак / Accesați arhiva multimediaАмериканский бронированный автомобиль HMMWV
Американский бронированный автомобиль HMMWV - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Abonare
Nu toate industriile de armament profită de pe urma crizei din Ucraina. România pare să fi ratat această oportunitate.
BUCUREȘTI, 26 ian -Sputnik. Uzina Mecanică Sadu are, la momentul de față, numai un singur contract în baza căruia produce muniție pentru export și lucrează la doar 20% din capacitate, având un singur contract încheiat, via Romarm și Romtehnica, cel mai probabil cu un stat membru NATO.
Uzina, deschisă în anul 1939 ca fabrică de muniție pentru infanterie, a supraviețuit prăbușirii, de după decembrie 1989 a industriei românești de armament. De asemenea, este martorul tăcut al transformării României și armatei române în țară/armată ce trebuie să cumpere de la alții ca să supraviețuiască, în care producția internă, atunci când nu a fost complet închisă, a ajuns bine limitată.
Conducerea unității a sperat ca pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina, cererea de muniție sa fie mult mai mare. Mai mult decât atât, statul roman nu a încheiat nici un contract cu UM Sadu anul trecut.
”Vreau să vă spun că nu a crescut numărul comenzilor sau producția, ba chiar au stagnat și anul trecut, și anul acesta. Noi ne așteptam să avem mult mai multe comenzi pentru muniția de infanterie. De la statul român nu am mai primit de foarte mult timp comenzi. Noi, de obicei, lucrăm pentru Ministerul Apărării Naționale, pentru Ministerul de Interne și pentru Ministerul Justiției”, a declarat Dorin Motorga, directorul de la UM Sadu.
Tancul T-80U - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2023
Rusia
Diplomat: Tancurile Abrams și Leopard sunt inferioare tancurilor T-80 rusești
Fluxul de știri
0